Tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti păstrate la Câmpu lui Neag

ciocnit oua c lui neag     În Duminica Tomii, locuitorii din Câmpu lui Neag, au fost în sărbătoare. Păstrând tradiţia iniţiată de venerabilul Nicolae Stoi şi cea locală, câmpenii au participat la nedeia organizată de primăria şi Consiliul local, pentru care s-au alocat din bugetul local 15.000 lei. Până la începerea slujbei religioase, liberalii , social democraţii şi alţi reprezentanţi ai partidelor politice care au fost prezenţi la eveniment, au lăsat orgoliile deoparte şi au ciocnit tradiţionalele ouă pascale, urându-şi unii altora tradiţionalul “Hristos a Înviat”.

În Te-Deumul care a urmat, preoţii i-au îndemnat pe cei prezenţi să nu uite de moşii şi strămoşii care au trăiat pe aceste meleaguri, iar părintele protopop Petrache Creţu, i-a îndemnat să nu-şi uite portul tradiţional, pentru că „negrul şi albul din componenţa straielor populare sunt Moartea şi Învierea Mântuitorului nostru, cel care a luat asupra Sa, toate păcatele lumii”. A fost sfinţită din nou troiţa ridicată de liberalii hunedoreni în centrul satului, în memoria tutu-ror momârlanilor care au trecut mult prea devreme în lumea celor drepţi, după ce satul a fost ras de pe faţa pământului de comunişti în noiembrie- decembrie 1987. Şi acum, cei mai bătrâni dintre locuitorii zonei îşi amintesc cu groază cum au fost distruse biserica, cimitirul şi casele oamenilor.

“Cei de la securitate au fost cei mai duri. Era pe la finele lui noiembrie când am fost asaltaţi de buldozere, de armată, iar prăpăditul de primar de atunci, însuşi el a ras vreo zece case din satul nostru. Morţii erau luaţi în cupele buldozerelor şi transportanţi pentru a fi reînhumaţi în alt cimitir. A fost ameninţat înclusiv preotul că nu a fost de acord să fie dezgropaţi morţii. Puţin a mai rămas până să nu-l salte securitatea că se opunea regimului. A fost jale mare atunci, mulţi au fost mutaţi în blocurile fără uşi, frestre, fiecare s-a descurcat cu ce a putut. Pentru ce, pentru o palmă de pământ. Nu a mai durat mult şi a venit revoluţia. Oare, cei care au participat la această prigoană a noastră nu au remuşcări? Numai Dumnezeu ne va judeca pentru faptele făcute. Eu una i-am iertat, îşi făceau doar datoria, altminteri erau luaţi cu duba şi duşi pe te miri unde”, a ţinut să de declare mătuşa Maria, una băştinaşele din vechiul sat.

Peste 1000 de persoane au participat la nedeia de la Câmpu lui Neag, micii artişti de la Casa de Cultură, Antonela Dumitrescu şi Anena fiind aplaudaţi de spectatori, care nu au uitat nici de tradiţionalele dansuri populare, aceştia încingând adevarate hore. Tradiţia, obiceiurile şi cultul morţilor, nicicând nu vor dispărea în comunitatea momârlanilor din vestul Văii Jiului, dacă încă mai sunt bătrâni care pot să transmită mai departe, celor tineri, aceste idealuri.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: