Anul acesta s-au împlinit 52 de ani de când, în staţiunea montană Straja se desfăşoară o competiţie de schi destinată „Veteranilor” care, se întâlnesc aici, an de an, în a-şi măsura încă rezistenţa fizică şi dârzenia în concursurile de schi. Competiția din weekendul trecut a fost organizată de Asociația Veteranilor Sportivi din Straja.
Cea mai animată probă, care le-a pus la încercare răbdarea şi îndemânarea a fost coborârea pârtiei pe doage, o idee care a fost preluată de la momârlani, care iarna coborau din munte pe doagele de butoi.
Printre concurenți am revăzut-o pe nelipsita d-nă Mimi din Vulcan, care a încântat audiența prin costumul popular pe care l-a etalat, dar și prin precizia sa, de a coborî pe doage.
Au mai fost și căzături, dar ele nu au pus pericol viața concurenților veniți din toată Valea Jiului, dar și din Cluj, Timișoara, Reșița, Brașov. Printre doritori, şi anul acesta au fost sportivi din Germania, Austria şi prezenţe mai exotice, o concurentă din China, nelipsită în ultimii ani la evenimentul sportive, etc.
Nu s-au lăsat mai prejos nici doamnele, multe dintre ele practicând schiul încă din tinerețe, de decenii.
”Cupa Veteranilor este o competiție unică în România și mă bucur că am reușit să fim și anul acesta împreună, la aceasta, alături de organizatori și este importantă pentru noi toți, nu doar pentru spiritul deosebit pe care-l aduce și al prieteniei care-i definește pe veteranii schiului, ci și pentru că este, în cele din urmă, întâlnirea oamenilor care au pus bazele stațiunii Straja și care, au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea ei Făcând o retrospectivă, putem să spunem că am avut un sezon de schi foarte bun, deoarece noi am început producerea zăpezii artificiale încă de la începutul lunii decembrie, apoi, a nins din belșug, în fiecare weekend peste 3000 de turiști au urcat în stațiunea noastră, unde și anul acesta vor continua investițiile. Vreau să-i felicit pe organizatori, dar și pe competitori, deoarece toți participații și susținătorii au putut vedea un adevărat spectacol pe partie”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Premianții au primit cupe, diplome, plachete şi medalii, înmânate de dr. Edmund Iosa, dar si de veteranii Ambruș, Moisescu, iar cei care nu au urcat pe podium s-au putut bucura de câteva ture de schi pe cinste pe pârtiile din Straja şi de aplauzele publicului.
Seara, a fost organizat tradiționalul bal, unde a fost sărbătorită și femeia și cei au întreținut atmosfera au fost cei din formația etalon a Văii Jiului, Color, alături de invitații lor.
”Este o tradiţie care se păstrează în municipiul Lupeni, ce vine din negura timpului, în vremurile trecute, momârlanii locului, coborau pe doage de la butoiul de brânză sau de varză. Pentru a-şi menţine echilibrul pe pârtie, direcţia este asigurată cu un băţ, ţinut între picioare. Cupa Veteranilor la schi adună laolaltă vârstnici din mai toate colţurile ţării. iar competiţia sportivă, organizată în staţiunea noastră a fost din nou, un prilej de promovare a zonei şi a frumuseţilor care ne înconjoară, au fost multe momente frumoase, mă bucur că mulți dintre ei s-au revăzut, iar competiția din Straja reprezintă și un bun prilej de a ne întâlni cu prieteni dragi și de a pune la cale viitoare evenimente ”, a conchis Emil Părău, promotorul turismului din Straja.
Cum stratul de zăpadă este încă unul consistent, cei care iubesc sporturile de iarnă, pot petrece pe pârtii timp prețios, cel puțin încă o lună de zile, iar meteorologii anunță și alte precipitații la munte, în perioada următoare.
Pe zi ce trece, stațiunea Straja este tot mai căutată de iubitorii sporturilor de iarnă, statutul de stațiune de interes local, putând fi schimbat cu cel de interes național și datorită interesului autorităților locale pentru dezvoltarea domeniului schiabil, care, poate ajunge cel mai mare din sud estul Europei, care se vor primi banii europeni pentru finalizarea celei de-a doua etape de dezvoltare, care vizează unirea cu Pasul Vâlcan.
Angella Dumitrașcu