IPJ Hunedoara are în dotare 25 de pistoale radar, care pot fi utilizate în acest moment.
Noile radare pe trepied sunt operaționale pe cele mai periculoase drumuri din județ, de la Brad la Deva, de la Hațeg la Petroșani.
Unde vor fi amplasate radarele pe trepied?
Aceste dispozitive vor fi utilizate pentru a descuraja excesul de viteză și vor fi plasate pe următoarele drumuri periculoase din Hunedoara:
DN68A – Margina – Hațeg (alternativă pentru autostradă, cu zone periculoase de depășire).
DN7 – Deva – Ilia – Orăștie (trafic intens și numeroase accidente);
DN66 – Simeria – Hațeg – Petroșani (traseu montan periculos);
DN76 – Brad – Deva (carosabil problematic, trafic mixt auto-greu/auto-uşor).
Sistemul cuprinde o cameră video de înaltă performanță; aparat de fotografiat digital; sistem de măsurare a vitezei cu laser; capacitatea de a identifica numărul de înmatriculare și șoferul.
Spre deosebire de pistoalele radar clasice, aceste dispozitive înregistrează în mod continuu traficul.
Pe baza imaginilor captate, Poliția Rutieră analizează înregistrările și emite amenzile, care vor fi trimise direct prin poștă la domiciliul proprietarului autoturismului.
Deși radarele pe trepied sunt mobile, șoferii le pot observa pe marginea drumului, deoarece vor fi mereu însoțite de o mașină de poliție inscripționată. Aceasta este o măsură de transparență, menită să descurajeze conducătorii auto să depășească viteza legală. Implementarea acestor dispozitive moderne va contribui la reducerea accidentelor rutiere în județul Hunedoara.
Pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara, în anul 2024 s-au produs 79 de accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 22 de persoane și rănirea gravă a altor 72 de persoane. Viteza a fost principala cauză generatoare de accidente rutiere grave, a condus la producerea a 19 accidente grave.
Poliția Rutieră speră că prezența radarului va forța șoferii să respecte limitele de viteză și regulile de circulație, scăzând astfel riscul incidentelor grave.
Sistemul e-Sigur este o platformă digitală care colectează date în timp real și le analizează prin intermediul inteligenței artificiale, ceea ce permite emiterea automată a sancțiunilor.
Astfel, e-Sigur elimină subiectivitatea umană din procesul de control al traficului, asigură corectitudinea și eficiența măsurilor luate, dar și un răspuns prompt atunci când sunt necesare intervenții în caz de urgență.
Ella Schreiber