Eurodeputatul Grapini a participat joi, la Bruxelles, la o importantă Conferință pe tema combaterii cancerului la femei!

          Susținătoare frecventă, prin numeroasele luări de poziție, a drepturilor persoanelor bolnave de cancer, Maria Grapini a participat joi, la Bruxelles, la o importantă Conferință în Parlamentul European, pe tema prevenției cancerului la femei.

“Din păcate, se pierd anual numeroase vieți, pe de o parte, din cauza nedepistării la timp, pe de altă parte, din cauza accesului la tratament. Comisia Europeană a emis un plan european de combatere a cancerului, însă responsabilitatea punerii acestui plan în aplicare revine statelor membre. De asemenea, Comisia a adoptat o serie de reglementări și recomandări pentru a combate cancerul la femei, axându-se pe prevenire, depistare timpurie și tratament eficient”, a precizat eurodeputatul Grapini.

Lansat în 2021, Planul european de combatere a cancerului reprezintă un pilon esențial al Uniunii Europene a Sănătății, având ca scop reducerea incidenței și mortalității cauzate de cancer. Planul include obiective specifice pentru prevenirea și tratarea cancerelor care afectează în mod predominant femeile, precum cancerul de sân și cel de col uterin.

În ianuarie 2024, Comisia a propus o Recomandare a Consiliului, pentru a sprijini statele membre în prevenirea cancerului prin vaccinare. Aceasta se concentrează pe creșterea ratelor de vaccinare împotriva papilomavirusurilor umane (HPV), responsabile de cancerul de col uterin, și a virusului hepatitei B (VHB), asociat cu cancerul hepatic. Obiectivul este de a vaccina complet cel puțin 90% dintre fetele eligibile și de a crește semnificativ rata de vaccinare în rândul băieților, până în 2030.

Screeningul pentru depistarea cancerului, o nouă abordare

În decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă abordare a screeningului pentru depistarea cancerului, la recomandarea Comisiei. Aceasta include:

Cancerul de sân: Se recomandă mamografii pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani și se sugerează extinderea screeningului pentru femeile între 45 și 74 de ani.

Cancerul de col uterin: Se recomandă testarea pentru depistarea HPV, la femeile cu vârste între 30 și 65 de ani, cel puțin o dată la cinci ani.

Cancerul colorectal: Se recomandă testarea imunochimică fecală, pentru persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani, urmată de colonoscopie dacă rezultatele sunt pozitive.

De asemenea, se analizează fezabilitatea introducerii screeningului pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric, în anumite circumstanțe.

Comisia sprijină, de asemenea, diverse inițiative, cum ar fi Codul european împotriva cancerului. Acesta conține un set de 12 recomandări pentru reducerea riscului de cancer, inclusiv evitarea tutunului, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și participarea la programele de screening.

Nu în ultimul rând, inițiativa Comisiei Europene privind cancerul de sân (ECIBC) oferă orientări și instrumente pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului de sân. Aceste măsuri reflectă angajamentul continuu al Comisiei Europene de a îmbunătăți prevenirea, depistarea și tratamentul cancerului la femei, în întreaga Uniune Europeană.

De altfel, Maria Grapini s-a remarcat, în plenul și comisiile PE, printr-o implicare totală în promovarea unor campanii de susținere, colaborare şi de sensibilizare, la nivel mondial, în problema bolnavilor de cancer. Europarlamentarul Grapini şi-a exprimat, totodată, susţinerea necondiționată faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

De menționat faptul că eurodeputatul Maria Grapini a avut, anul trecut, la Strasbourg, o întâlnire importantă cu Asociația europeană pentru combaterea cancerului.

“Susțin Rezoluția propusă și voi susține alocarea de resurse pentru toate statele membre, pentru ca toți bolnavii de cancer să aibă acces la tratament!”, a precizat, la acea dată, eurodeputatul Grapini.

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: