ARSENIE BOCA – SFÂNTUL ARDEALULUI A FOST CANONIZAT

Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit  astăzi,  o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie și  a avut loc proclamarea canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori români, printre care și a Sfântului Ardealului, Arsenie Boca. Astfel, se împlinește visul veșnicului de pomenire, Episcopul Gurie. El va fi cinstit în 28 noiembrie.

O icoană care îl înfățișează pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop a fost înmânată, urmașului acestuia, Episcopului Nestor, al Devei și Hunedoarei, pentru a fi dusă spre închinare tuturor credincioșilor. 

Canonizarea lui Arsenie Boca, dar și a celorlalți 15 sfinți, subliniază contribuția lor la păstrarea valorilor ortodoxe și la îndrumarea spirituală a credincioșilor, chiar și în cele mai dificile perioade ale istoriei recente.

”Acești slujitori au fost canonizați sau înscrişi în calendarul Bisericii fiindcă au fost constatate în viața lor semnele sfințeniei: ortodoxia credinţei, viaţa sfântă de pocăinţă şi rugăciune, iubire smerită şi milostivă faţă de aproapele, mărturisirea jertfelnică a credinţei, iar uneori chiar facerea de minuni, precum și evlavia poporului faţă de ei. Biserica îi cinstește mai ales pentru că au rezistat cu bărbăție persecuțiilor și au mărturisit adevărul lui Hristos, chiar și în condiții de tortură și moarte, oferind astfel un exemplu viu de trăire creștină deplină. Canonizarea lor este un act de recunoaștere a sfințeniei vieții lor, care transcende orice context politic, subliniind faptul că adevărata mărturisire creștină nu susține ideologii lumești trecătoare, ci valorile eterne ale credinței și iubirii de Dumnezeu”, a transmis Patriarhul Daniel.

Scurt istoric al canonizarii lui Arsenie Boca

Sfințenia vieții Părintelui Arsenie Boca și cinstirea deosebită de care se bucură în rândul poporului dreptcredincios au determinat Episcopia Devei și Hunedoarei,  ca în anul 2019 să înainteze Comisiei speciale teologice a Mitropoliei Ardealului documentația necesară pentru propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca.

Dosarul complet și Studiul Document (redactat de către Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Păcurariu) privind sfințenia vieții Cuviosului Părinte Arsenie Boca au fost înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române  propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca înaintată Sfântului Sinod de către Mitropolia Ardealului, aflându-se în analiză la subcomisia Sinodală pentru canonizarea Sfinților Români, iar în  11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  s-a luat hotărârea: ”Sfântul Ardealului”, Părintele Arsenie Boca, va fi canonizat în anul 2025.

Legat de canonizarea Părintelui Arsenie Boca, într-un interviu acordat în anul 2018 pentru ziarul Tribuna Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit  Laurențiu a spus: „Cinstirea pe care i-o acordă credincioșii Părintelui, cultul acesta spontan, a determinat Biserica să înceapă procesul de canonizare prin cercetarea vieții și a lucrărilor minunate pe care Dumnezeu le-a împlinit și le săvârșește și azi prin alesul Său”.

La mormântul părintelui Arsenie Boca oamenii vin să mulţumească, să-i ceară ajutorul, iar acesta este mereu acoperit de flori, care nu se ofilesc niciodată.

Părintele Arsenie Boca pentru români şi pentru poporul nostru, s-a întors de la Sfântul Munte. El a simţit că este mai important să aducă la noi scrierile Sfinţilor Părinţi şi să dea un model pentru monahismul de la noi. Acesta spunea mereu: „Doar să mă strigaţi şi eu vă ajut!” Nici un duhovnic roman nu ţinea şi nu vorbea atât de mult de sfinţenie. Părintele nu vorbea mult, dar despre sfinţenie predica cu viaţa lui. El începea de la familie, de la copii până la bătrâni, la călugări apoi, şi cerea sfinţenie pentru toată societatea. „Dacă eşti între cei mari, între conducătorii ţării, şi ai deviat un pic de la acest drum al sfinţeniei, apoi să ştii ca ai distrus un popor întreg”, le spunea părintele credincioşilor.

Părintele Arsenie a fost preocupat în chip deosebit de tineri şi de familie, pentru că, fără tineri nu se poate clădi viitorul unei naţiuni, iar familia este prima şcoală duhovnicească a noastră, a tuturor Părintele Arsenie a fost urmărit şi niciodată nu s-a dezis de statutul de marginalizat.

Părintele a lăsat cuvintele acestea drept testament:  „Eu acum, nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să ştiţi că vă ajut, numai să veniţi la mine!… Pentru cel ce va vărsa o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!”

Din inițiativa vrednicului de pomenire întîiul episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie, începând din toamna anului 2013, Episcopia Devei și Hunedoarei a acordat, prin concurs de dosare, câte 20 de burse școlare anuale, pentru elevii de gimnaziu și cei de liceu, în cuantum de 200 de lei lunar, în scopul ajutorării elevilor merituoşi, remarcați prin rezultate deosebite la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse.

Totodată, așezământul „Părintele Arsenie Boca” se construiește cu eforturile substanțiale ale Episcopiei Devei și Hunedoarei și este susținut constant de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Județean și Secretariatul de Stat pentru Culte, instituții care au înțeles nevoia reală de implicare și folosul concret pe care acest centru îl va avea în viața comunității hunedorene.

Prin canonizarea lor noilor sfinți,  Biserica ne cheamă să le urmăm exemplul, să le cerem mijlocirea și să păstrăm vie memoria luptei lor pentru adevăr și mântuire.

Slavă lui Dumnezeu pentru sfinții pe care ni I-a dăruit!

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: