Din domeniile de specializare inteligentă la nivel național, în STRATEGIA DE DEZVOLTARE a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX și Planul Multianual de Dezvoltare Instituțională 2023-2026 sunt aplicabile următoarele domenii și subdomenii:
1.1. Energie și mobilitate 1.1.1. Mobilitate verde include vehicule electrice și hibride, inclusiv bazate pe hidrogen, pentru toate tipurile de transport, precum și: componente ale sistemelor de propulsie și cele auxiliare acestora; sisteme de stocare a energiei și de management energetic pentru acestea; utilizarea în comun și integrarea acestor vehicule în orașe inteligente; soluțiile de interoperabilitate și inter modalitate în transport.
1.1.2. Tehnologii moderne de generare a energiei cu emisii scăzute sau zero. Tehnologii și sisteme de conversie a energiei din surse regenerabile de energie (hidraulică, eoliană, solară, biomasă, geotermală), valorificarea energetică a hidrogenului, utilizarea energiei nucleare, valorificarea energetică cu emisii scăzute a cărbunelui și a gazelor naturale.
1.2. Mediu și eco-tehnologii 1.2.1. Tehnologii pentru gestionarea, monitorizarea și depoluarea mediului. Include tehnologiile de monitorizare a mediului (inclusiv prin rețele de senzori și date satelitare), precum și cele menite să îmbunătățească calitatea aerului, apelor, solului și a sistemelor biologice complexe și să permită gestionarea rapidă și eficientă a situațiilor de contaminare.
Activități și proiecte CDI complementare programului nucleu EXH2, pe care INCD INSEMEX le poate aborda: – în planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – PNCDI IV 2022-2027, pentru viitoarele competiții lansate în cadrul programelor: Idei, Parteneriate pentru inovare, Provocări, precum și Infrastructuri de cercetare.
În acest ultim program există un TIP de proiect intitulat ,,Servicii furnizate de infrastructuri de cercetare”, care are ca scop: stimularea furnizării de servicii de către infrastructurile publice de cercetare, prin asigurarea unei finanțări proporționale cu valoarea serviciilor științifice și tehnologice specifice, realizate pe baza de „contracte” cu mediul economic, găzduite în platforma https://eertis.eu/.
”În cadrul INCD INSEMEX se regăsește instalația de interes național IOSIN PCDIEX, ale cărei elemente componente sunt prezentate și în platforma EERTIS, menționată mai sus, și care asigură baza materială pentru activitățile de cercetare dezvoltare inovare (inclusiv serviciile de cercetare și dezvoltare tehnologică) derulate de echipele de cercetare în cadrul proiectelor de cercetare cu finanțare de la bugetul de stat, dar și al operatorilor economici, în egală măsură. – în Programul European de Cercetare Cărbune și Oțel – RFCS, adoptat în 2021, prin care se cofinanțează granturi de proiecte de cercetare și inovare în domeniile cărbunelui și oțelului.
În fiecare an, fondul sprijină proiecte la universități, centre de cercetare și companii cu o alocare anuală de 111 milioane EUR.
Acest lucru va contribui la finanțarea unor proiecte inovatoare de cercetare și inovare mari în producția de oțel curat, care să conducă la producția de oțel cu emisii aproape zero până în 2030 și proiecte de cercetare pentru sectorul cărbunelui, pentru a sprijini tranziția justă a minelor de cărbune care funcționează anterior sau a minelor de cărbune în procesul de închidere și infrastructura aferentă, în conformitate cu Mecanismul de Tranziție Justă.
Parte din lucrările și proiectele de cercetare au fost prezentate de colegi la lucrări științifice comunicate la manifestări științifice (conferințe, seminarii, worksopuri etc) .
Tranziția energetică are scopul de a crea un sistem energetic nou, eficient, cu emisii reduse de CO2 și reprezintă o oportunitate de schimbare structurală, dar cărbunele, ca resursă primară este necesar să rămână un combustibil strategic în susținerea securității energetice naționale și regionale. Activitatea desfășurată în cadrul Departamentului Securitatea Resurselor Minerale se înscrie în domeniul realizării de cercetări științifice (fundamentale și aplicative), transfer tehnologic și alte servicii de specialitate, efectuate în condiții optime de calitate, cu rezultate performante în ceea ce privește posibilitățile de valorificare, pentru asigurarea și îmbunătățirea gradului de securitate și sănătate în muncă, pentru toate acestea și pentru a efectua încercările de laborator, contribuind semnificativ la extinderea domeniului de activitate și la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în cadrul proiectului EXH2, au foste necesare achiziții de echipamente de ultimă generație care să cuantifice validitatea rezultatelor stabilite in proiect prin creșterea nivelului de securitate și sănătate în muncă, creșterea nivelului de performanță a cercetări exploziilor, îmbunătățirea infrastructurii de cercetare. Rezultatele obținute în cadrul proiectului au fost diseminate prin intermediul a 12 lucrări științifice după cum urmează: 5 articole în cadrul SGEM Albena 2024; 5 articole în cadrul Universitaria SIMPRO 2024; 2 articole în Revista Minelor. De asemenea a fost înaintată către OSIM o cerere de brevet de invenție cu titlul: Metodă de reducere a conținutului de metan din stratele de cărbuni”, a ținut să spună directorul general al INSEMEX, dr. ing. George Artur Găman.
Ella Schreiber