În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă

            Stațiunea turistică Straja Lupeni a apărut și s-a dezvoltat în jurul unui domeniu schiabil cu o puternică tradiție, conturată în anii ’30 ai secolului trecut. Beneficiind de pârtii de schi destinate începătorilor, avansaților dar și experților, domeniul schiabil Straja s-a dezvoltat continuu în ultimii 30 de ani, devenind unul dintre cele mai căutate stațiuni din țara noastră, fiind frecventată în weekenduri, în plin sezon de schi, de peste 4000 de turiști, ca medie.

Stațiunea Straja din Hunedoara este cea de-a doua stațiune de schi din Europa, potrivit SportsCover Direct. Domeniul Schiabil Straja, în integralitatea sa, totalizând investițiile publice și private, cuprinde instalații de producere a zăpezii artificiale, utilaje de amenajare a pârtiilor, însumând peste 26 km de pârtie schiabilă, împărțiți în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimă de 750 m, unele pârtii cu nocturnă,   până la altitudinea maximă de 1868 m și sunt  deservite de un număr de 11 instalații de transport pe cablu. Straja a devenit polul distracției, al sporturilor de iarnă, mii de turiști din țară și de peste hotare petrecând aici concedii și zile plăcute, în resorturi bine puse la punct, unde ospitalitatea, bunul gust și serviciile oferte, depășind cu mult pe cele din stațiunile consacrate.

Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

STRAJA este un loc binecuvântat. Rar mai găsești în lume un loc în care să se împletească atât de armonios natura sublimă, istoria spectaculoasă, oamenii minunați și obiceiurile lor fermecătoare. Iar perspectivele dezvoltării turismului în municipiul Lupeni sunt mari.

Acum, se fac pregătirile pentru deschiderea sezonului de iarnă  2024-2025.

Administrația locală, face eforturi deosebite pentru a oferi siguranță turiștilor și împreună cu alți factori decizionali, cu cei de la Consiliul Județean.

În ultimii ani, cu eforturi deosebite, s-a  reușit să facem pași semnificativi în această direcție, motiv pentru care stațiunea Straja a devenit una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice de iarnă din România. Suntem gazde ospitaliere și ne dorim să asigurăm turiștilor noștri servicii publice de cât mai bună calitate, lucru pe care l-am făcut și-l vom face în continuare. Avem spații de parcare amenajate la telegondolă, dar lipsa barierelor ar putea crea haos. Asta, pentru că sunt turiști care preferă să urce până la ușa cabanei cu mașina. Avem o problemă,  în ceea ce înseamnă accesul în Straja, fiindcă ne-a fost interzis de către Poliția Națională, folosirea acelor  bariere care reușeau să creeze ordine în stațiune. Am mai reușit să schimbăm o parte din iluminatul public din Straja și pregătim proiecte de viitor,  prin Programul Tranziție  Justă. Am reușit să asfaltăm și străduțele din interiorul stațiunii.  Avem pregătit un  studiu de fezabilitate pentru a mări lacul de acumulare, care aduce zăpadă, prin tunurile de zăpadă, pe pârtie. Zăpada, în ultimii ani, nu a mai fost. Nu a mai nins așa de mult. Așa că am încercat să identificăm sursa, în așa  fel încât să putem mări lacul de acumulare ca să avem 15 – 20 de mii de mc de apă. Deci, să avem undeva la 50-60 de mii de mc de apă, ca să generăm o cantitatea de zăpadă mult mai mare față de cea pe care am făcut-o,  anul trecut” , spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

O preocupare continuă a administrației locale o reprezintă și  dotarea  echipelor de Salvare Montană, de ultimă generație,  în vederea reducerii timpului de intervenție a structurii de Salvare Montană.

Stațiunea Straja este cunoscută și datorită taberelor de schi și snowboard care se organizează, instructorii și monitorii, îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mari, să învețe din tainele sportului alb, o oportunitate minunată pentru familiile pentru copii, pentru a-și petrece vacanța, plină de aventuri pe pârtie, cu momente de distracție. 

” Avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, dorim să montăm prima instalație pe cablu spre Pasul Vâlcan  și să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de pârtie.  Ne  bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean care a reabilitat drumul, avem o  parcare generoasă, investiții făcute cu diferiți parteneri și sponsori, etc.”, a  declarat cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător și  a investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja, Emil Părău.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: