Împreună învățăm, ne protejăm și diseminăm informații

      Uniunea Europeană are la bază valori precum Egalitatea, Echitatea Socială, Libertatea, Democrația și Drepturile omului.

Activitățile din cadrul  Proiectul ” CAMPANIA VIAȚA PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI”  inițiat de Asociația pentru Protecția Pacienților  Timiș și Hunedoara și Clubul de Presă VJ,  au continuat și zilele trecute,  la Liceul Teologic Romano-Catolic “Gerhardinum”  din Timișoara, invitatul zilei fiind psihologul Larisa Sandu din partea ANTIP.

O componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților, indiferent de vârstă.

Prevenirea și combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului individului, indiferent de vârstă, în dificultate,  la un set de servicii esențiale, trebuie să reprezinte pentru noi toți o PRIORITATE, contribuind astfel, la susținerea și promovarea  drepturilor omului, prin combaterea sărăciei în rândul populație și prin promovarea egalității de șanse, pentru creșterea conștientizării și gradului de informare a acestora cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alcool și a interdependenței acestuia cu anxietatea și depresia.

O parte din activitățile campaniei vor fi destinate în principal copiilor și adolescenților și vor urmări în cadrul activităților care vor urma și diseminarea de mesaje anti-trafic,  în scopul evitării riscurilor traficului de minori și al adoptării unei conduite preventive, atât în mediul online, cât și în cel outdoor.

De asemenea, activitățile se vor adresa și publicului larg, în vederea creșterii gradului de informare și sensibilizare cu privire la problematica traficului de minori și nu numai.

Elevii claselor a II -a și a IV, dar și colegii lor mai mari, de la liceu,  au învățat cum să recunoască diferitele forme de atacuri online, despre importanța păstrării confidențialității datelor și gestionarea setărilor de confidențialitate pe rețelele sociale.

”M-am bucurat  să am un dialog interactiv și  plin de curiozitate cu copiii și adolescenții, aceștia punând întrebări  și probleme legate de modul în care  se pot simți în siguranță în mediul on line cât și fizic, având întrebări specific legate de modul  în care, ar trebui să reacționeze în situații de risc.Am fost extrem de plăcut surprinsă când o elevă de liceu, și-a făcut curaj să împărtășească în public că a avut o astfel de experiență și ce anume a a ajutat-o să depășească acea perioadă dificilă. Era recunoscătoare părinților , dar și instituțiilor statului, care au ajutat-o să i se facă dreptate.

Aceste activități  de prevenire, sunt extrem de importante, având  la bază întrebări la care copiii să găsească singuri  soluții, răspunsuri sub ghidajul unui adult, acesta fiind un process extraordinar de învățare pentru ei. Și este important să știe, că având informațiile complete, își pot dezvolta capacitatea de a observa semnalele de  alarmă și de a lua o decizie benefică pentru prezentul și viitorul lor” a ținut să declare psihologul Larisa Sandu.

Activitățile la clase s-au desfășurat în cadrul ”Săptămâna Altfel” ,  programul național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio- emoționale în rândul tuturor copiilor preșcolari și elevilor.

Liceul este o unitate etalon, în cadrul sistemului de învățământ al  județul Timiș, a serbat centenarul și duce mai departe spiritul piarist.

Se află în prezent într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, iar acest lucru ne-a fost prezentat de directorul prof. Ilona Jakab. Copiii de la grădiniță, dar elevii din primar și gimnazial sunt timișoreni.

Liceenii provin din toată Dieceza,  din județele Caraș-Severin, Arad, Mehedinți și Timiș.

În procente, 70 % dintre elevii de liceu nu sunt timișoreni; aceștia locuiesc la internat, în incinta liceului. 70 %  din 150 sunt adolescenți aflați 24 de ore din 24 în grija liceului. Sunt copii care, pe timpul școlii, merg acasă doar la sfârșit de săptămână.  

În cadrul liceului romano catolic se militează pentru o viaţă creştină adevărată, un patriotism autentic şi sănătos, o viaţă împlinită, realizată prin muncă cinstită, respect reciproc, indiferent de naţionalitate, etnie sau religie, solidaritate, colaborare şi construirea unei lumi mai bune și există mereu o deschidere pentru noi parteneriate și colaborări.

Dezvoltarea abilităților sociale și emoționale este importantă pentru elevi, iar implementarea programelor și a activităților care promovează aceste abilități, cu diferiți parteneri,  le poate oferi instrumentele necesare pentru a interacționa cu succes în comunitatea lor și în a gestiona emoțiile și relațiile cu ceilalți.

Inițiatorii CAMPANIEI VIAȚA PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI, urmăresc ca elevii să dezvolte un sentiment pozitiv față de ei înșiși, pentru sănătatea  și bunăstarea lor fizică, socială, emoțională și spirituală.

În cadrul proiectului, pe lângă sesiunile de informare care vor avea loc în cadrul școlilor,  instituțiilor  și asociațiilor partenere, se vor desfășura și alte activități în aer liber: drumeții, acțiuni de ecologizare, vizite la diferite instituții, agape frățești, concursuri sportive și de agrement, întâlniri cu reprezentanți din alte ong-uri care promovează o educație sănătoasă, pentru toți membrii marii familii, de pacienți.

Proiectul va avea și o componentă cultural-sportivă, educativă, o  ”CARAVANĂ CULTURAL- SPORTIVĂ  ” care va aduce la Lupeni, Timișoara, București și în alte localități, partenere în proiect personalități ale lumii cultural- sportive naționale.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: