Forumul European al Pacienților a avut loc recent, la Bruxelles, Belgia. Evenimentul a marcat un pas către îmbunătățirea reprezentării pacienților în elaborarea politicilor de sănătate, reafirmând angajamentul de a acorda prioritate vocilor pacienților în fiecare aspect al dezvoltării politicii de sănătate.
Evenimentul de politică la nivel înalt a început cu câteva cuvinte introductive din partea lui Marco Greco (Președintele EPF), care a subliniat obiectivele campaniei electorale #Vote4Patients și a deschis o discuție despre definirea unei organizații de pacienți, menționând că EPF a definit o serie de criterii care să completeze definiția Agenției Europene pentru Medicamente (transparență, legitimitate, democrație, reprezentativitate, responsabilitate și consultare).
Stella Kyriakides (comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară) a prezentat apoi activitatea Comisiei Europene, subliniind că „vocea pacienților trebuie să fie auzită, dacă dorim să construim sistemele de sănătate rezistente, centrate pe oameni ”.
Dr. Hans Kluge (Director Regional pentru Europa, Organizația Mondială a Sănătății) a încheiat cuvântul de deschidere subliniind importanța experienței de viață a pacienților și rolul pe care aceștia îl joacă în modelarea asistenței medicale.
De-a lungul zilei, discuțiile au depășit ideea abstractă de „angajare a pacientului” și s-au îndreptat către ceea ce înseamnă a face această angajament cu adevărat semnificativă.
Experții din întreaga asistență medicală, de la cercetare la reglementare, au subliniat că implicarea pacienților trebuie să evolueze – de la simpla includere a pacienților la împuternicirea acestora pentru a modela decizii.
A devenit clar că acesta este un imperativ moral, dacă sistemele de sănătate vor să îi servească cu adevărat pe cei din inima lor.
Discuțiile cu deputații în Parlamentul European au făcut problema și mai tangibilă. Pe măsură ce diferiți deputați europeni și-au împărtășit perspectivele, a devenit evident că drepturile pacienților pe hârtie adesea nu se potrivesc cu experiențele lor din lumea reală.
Dr. Natasha Azzopardi Muscat de la OMS a îndemnat părțile interesate să adopte această abordare colaborativă, în timp ce Anca Toma a încheiat campania #Vote4Patients subliniind viziunea de viitor a EPF, inclusiv un barometru pentru măsurarea implicării pacienților în Europa.
Una peste alta, evenimentul de politică la nivel înalt a fost un îndemn de a regândi, redefini și acționa cu adevărat pe principiul că asistența medicală ar trebui să fie modelată chiar de oamenii pe care îi deservește: pacienții.
Bugetat la 5,3 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, programul EU4Health este cea mai mare investiție pe care UE a propus-o pentru îmbunătățirea și promovarea sănătății, protejarea oamenilor, consolidarea sistemelor de sănătate și crearea unei Uniuni Europene a Sănătății.
În conformitate cu tratatele și cu rolul UE în sănătatea publică, acesta completează atât politicile UE în materie de sănătate, cât și politicile statelor membre.
Conform regulamentului programului, acesta „ar trebui să fie un mijloc de promovare a acțiunilor în domenii în care există o valoare adăugată a Uniunii care poate fi demonstrată. Astfel de acțiuni ar trebui să includă, printre altele, consolidarea schimbului de bune practici între statele membre, sprijinirea rețelelor pentru schimbul de cunoștințe sau pentru învățarea reciprocă”.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns