Conform unei statistici recente, în România, 40,4% dintre copiii între 6-19 ani sunt supraponderali (iar jumătate dintre aceștia sunt deja obezi); unul din trei copii consumă zilnic alimente nesănătoase, bogate în sare, zahăr și grăsimi, iar în ultimii 20 de ani numărul copiilor obezi s-a dublat.
Înspăimântător pentru unii dintre noi și un semnal de alarmă pentru cei care sunt în paradigma: gras și frumos.
Acest gras și frumos nu mai este de actualitate, ci a devenit o problemă medicală!
Copiii din centrul E.G.A.L. din Lupeni s-au distrat de minune și au aflat lucruri esențiale pentru o viață sănătoasă.
Activitățile care s-au derulat timp de două zile la Lupeni fac parte dintr-un proiect desfășurat de Asociația SAMAS prin programul SĂNĂTOS DE MIC și sponsorizat de Danone, dar și de Penny.
Aproape 100 de copii au alergat ieri, pentru sănătate, după ce, cu o zi înainte au beneficiat de informații prețioase despre alimentație sănătoasă de la specialiștii Asociației SAMAS, în cadrul atelierelor de nutriție, organizate pentru beneficiarii Centrului EGAL din Lupeni și familiilor acestora.
Bucuria de a participa la aceste evenimente educative a fost egalată de energia lor debordantă, dar și de premiile, asigurate de sponsorii proiectului care i-au așteptat la finish, iar copiii implicați în proiect au aflat că, dacă vor face mișcare și sport vor avea și viață lungă.
Evenimentul se încadrează într-un proiect mult mai amplu prin care, Crucea Roșie Română încurajează un stil de viață sănătos, în rândul copiilor, în special.
În calitate de părinte, la evenimente a participat și senatorul Cristian Resmeriță, care este unul dintre susținători activităților și proiectelor societății civile și, mai ales, a acelora care se implică activ în viața comunităților din Valea Jiului și nu numai
”Am răspuns prezent la activitățile societății civile din Lupeni, din Valea Jiului, iar acum am venit și în calitate de părinte și vreau să-i felicit pe toți cei care se implică în acțiunile comunităților noastre, pe foarte mulți îi cunosc, noi suntem aici, la Lupeni ca într-o mare FAMILIE, funcționăm împreună foarte bine și mă bucură acest lucru. Vreau să-i felicit pe cei de la Crucea Roșie, pe Simona, cadrele didactice și pe toți voluntarii care fac bine semenilor noștri”, a spus senatorul hunedorean.
Înființat în urmă cu zece ani, pentru a veni în sprijinul populației defavorizate, Centrul EGAL al Crucii Roșii este un reper important în comunitatea locală .
S-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor.
Peste 1500 de beneficiari au trecut pragul acestui centru, de-a lungul anilor.
Fie că au făcut parte din programele pe care le derulează Crucea Roşie Română, fie că au primit o masă caldă şi au fost sprijiniţi la teme, beneficiarii, în proporţie de 80 la sută elevi, rezultatele s-au văzut de-a lungul timpului.
Centrul de la Lupeni a fost nominalizat la GALA CRUCII ROŞII ROMÂNE ca fiind cel mai performant din ţară, un etalon pentru multe filiale şi subfiliale din ţară. Iar acest lucru se datorează lor, VOLUNTARILOR!
”Centrul Comunitar de zi pentru copii și tineri E.G.A.L Lupeni, județul Hunedoara, fondat în urmă cu 10 ani de către Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul și implicarea comunității și administrației publice locale, a avut un participant surpriză, venit în calitate de părinte să-și susțină copii la cros. Domnul senator Cristian Resmeriță era la momentul înființării E.G.A.L. Lupeni, dar și Primarul Municipiului Lupeni, alături de noi. Astăzi, ca și în urmă cu 10 ani ne susține și este alături de programele și proiectele noastre umanitare în folosul comunității. Mulțumim!
Adresăm sincere mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în eveniment: Primăria Municipiului Lupeni și Consiliul Local al Municipiului Lupeni, Poliția Locală, Poliția Rutieră, Jandarmeria, SMURD și ISU – Pompierii Lupeni. Mulțumim tuturor Unităților de Învățământ din Lupeni, doamnelor și domnilor Directori, cadrelor didactice implicate în organizarea și buna desfășurare a evenimentului. Mulțumim cluburilor sportive din municipiul Lupeni. Mulțumim Sediul Central al Crucii Roșii Române pentru toate eforturile, sprijinul și suportul pe care ni-l oferiți zi de zi ! Mulțumim voluntarilor noștri! Iulia, Dana, Simona, Angela, Anemona, dna Elisabeta am fost onorați cu toții, pentru că ați fost cu noi, pentru noi, aici în Municipiul Lupeni,” a conchis coordonatorul Centrului EGAL din Lupeni, Simona Hîrieașu Munteanu.
Angella Dumitrașcu