Ziua Educației, sărbătorită la Lupeni

           În fiecare an, în data de 5 octombrie se celebrează Ziua Mondială a profesorilor sau Ziua Internaţională a Educaţiei

Dascălilor din municipiul Lupeni, administrația locală și  Sindicatul din Învățământ  le-a fost  pregătit și anul acesta un eveniment de marcă, unde au fost premiați și sărbătoriți cei care au ieșit la pensie, oferindu-le o diplomă de recunoştinţă, premii în bani şi frumoase buchete de flori.

Într-un cadru festiv au fost felicitate și  toate cadrele didactice din municipiul Lupeni, oficiile de gazdă fiind făcute de viceprimarul Iacob Mesaroș și colegele sale din Consiliul local.

În anul 1994, UNESCO a proclamat data de 5 octombrie drept Ziua Internaţională a Educaţiei pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a documentului de Recomandare privind statutul cadrelor didactice. Documentul a fost semnat de către UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii în cadrul Conferinţei interguvernamentale cu privire la statutul profesorilor, organizată în Paris, Franţa.

Actul stabilește drepturile și responsabilitățile profesorilor, precum și standardele internaționale pentru pregătirea lor inițială și alte condiții de învățământ, recrutare, angajare, de predare și învățare.

Conţine, de asemenea, numeroase recomandări pentru participarea profesorilor la adoptarea deciziilor privind învăţământul, prin consultare și negociere cu autoritățile educaționale.

„Vreau să vă urez în primul rând un sincer şi călduros „La mulţi ani” din partea Primăriei şi Consiliului local Lupeni. Dascălul este şi va rămâne un exemplu demn de urmat într-o comunitate. Mă bucur că aţi avut răbdarea de care copiii au atâta nevoie, mă bucur pentru performanţele obţinute, datorită dumneavoastră, părinţilor şi a muncii pe care au depus-o  să aducă rezultate deosebite pentru comunitatea noastră. Valoarea unei școli este dată de dumneavoastră, cei care îi conduceți pe elevi în această aventură a cunoașterii. Noi, ca adminstrație locală am făcut în așa fel încât, să vă desfășurați activitatea în condiții optime, avem toate unitățile de învățământ în procese de reabilitare și modernizare, ne dorim să oferim siguranță elevilor noștri, să atragem fonduri europene,  pentru a dezvolta în totalitate municipiul nostru”, a transmis primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Marius Resmeriţă.

 Ziua Internațională a Educației este ziua oamenilor care au ca misiune nobilă dezvăluirea  tainelor ascunse în „corola de minuni a lumii”, zămislirea în mintea și spiritul oricărui copil a unei culturi și a unei educații pe care le va folosi mai târziu și de care,  acesta va fi mândru.  Dascălii, educatorii contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

UNESCO a creat această zi “pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora”.

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015.

Prin adoptarea noii Agende 2030 se garantează o educaţie de calitate, subliniind că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

Astfel, se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învăţământul primar universal şi cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: