Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an în data de 1 octombrie, pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Printr-o serie de rezoluții ulterioare, Adunarea Generală a ONU și Consiliul Economic și Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme.
Îmbătrânirea este un fenomen natural. Procesul nu a dus adesea la persoane în vârstă sănătoase, active, care sunt încă independente. Pe măsură ce țările au abordat bolile transmisibile și îmbunătățirea sănătății și a condițiilor de viață, se poate observa o tendință globală de creștere a speranței de viață. Serviciile de sănătate trebuie să includă nevoile persoanelor în vârstă.
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, este comemorată la 1 octombrie în fiecare an, pentru a sensibiliza publicul cu privire la oportunitățile și provocările îmbătrânirii populației și pentru a mobiliza familiile, grupurile comunitare și părțile interesate pentru a aborda dificultățile cu care se confruntă persoanele în vârstă.
Tema din acest an, „Îmbătrânirea cu demnitate: importanța consolidării sistemelor de îngrijire și sprijin pentru persoanele în vârstă din întreaga lume” încurajează guvernele, factorii de decizie politică și serviciile sociale din întreaga lume pentru o acțiune concertată și susținută pentru a aborda problemele fizice, sociale, psihologice și de sănătate. nevoile persoanelor în vârstă.
Se subliniază, de asemenea, importanța promovării unor condiții de viață sănătoase pentru persoanele în vârstă, care respectă demnitatea, convingerile, nevoile și intimitatea persoanelor în vârstă și pentru dreptul de a lua decizii cu privire la îngrijirea lor și calitatea vieții lor.
Se estimează că până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste în întreaga lume va fi de două ori mai mare decât numărul copiilor sub 5 ani și aproape echivalent cu numărul copiilor sub 12 ani.
Datorită avantajului feminin în speranța de viață, femeile depășesc numărul bărbaților la vârste mai înaintate în aproape toate populațiile și se vor aștepta la preponderența femeilor în viitor.
„La 1 octombrie, în miez de toamnă blândă şi bogată, asemenea sufletelor celor pe care îi sărbătorim aniversăm Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Îi onorăm pe părinţii şi bunicii noştri, cei care ne-au dat viaţă, ne-au înseninat copilăria, ne-au luminat drumul spre ceea ce suntem astăzi şi care încă îşi fac griji pentru noi, oricât am fi de puternici. Ziua de 1 octombrie nu este doar o sărbătoare a familiei, ci şi a întregii comunităţi. Îi cinstim, la 1 octombrie, pe toţi concetăţenii noştri ajunşi la vârsta înţelepciunii, fiindu-le recunoscători pentru tot ce au construit pentru noi. Respectul faţă de cei împovăraţi de ani stă scris în tradiţia poporului român. Este datoria noastră morală să o transmitem mai departe. Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice ne oferă prilejul de a exprima cele mai sincere sentimente de dragoste, recunoştinţă şi respect faţă de cei pe care îi mai avem, încă, lângă noi. Doresc să le urez tuturor persoanelor vârstnice o viaţă senină, cu multă sănătate, linişte şi bucurii alături de familie şi cei dragi!”, a ținut să transmită Lucian Marius Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Elena Dragomir
Lasă un răspuns