Exercițiul de alarmare publică care s-a desfășurat în stațiunea turistică de interes local Straja, a demonstrat că se poate interveni la timp și eficient pentru contracararea unui dezastru.
Ținând cont de riscurile de producere a situațiilor de urgență și a dezastrelor, experiența în prevenire, protecție, limitare/reducere impact, răspuns și refacere, resursele la dispoziție, caracterul complex al managementului situațiilor de urgență și necesitatea implicării tuturor instituțiilor statului și a comunităților în acest efort, și implicit unitățile subordonate au adoptat un sistem integrat de management al situațiilor de urgență, format din structuri cu activitate permanentă şi structuri cu activitate temporară şi a definit prin lege relaţiile dintre acestea.
Exercițiu (incendiul de vegetație uscată ) a presupus pornirea semnalelor de alarmă, comunicarea incendiului la 112, constituirea CLSU care va coordona acțiunile de salvare, deplasarea în teren a tuturor forțelor care să ajute la eliminarea fenomenului dezastrului,etc.
După ședința tehnică de la primărie, sus în Straja s-a stabilit instalarea unui punct de comandă pentru coordonarea forțelor de intervenție.
La recepţionarea semnalelor, toţi cetăţenii și turiștii sunt obligaţi: să înceteze activităţile; să ridice mijloacele de prim ajutor sanitar şi de protecţie individuală; să-şi asigure rezerva de apă şi de alimente; să se evacueze, să evite staționarea lângă clădiri, să asculte comunicatele de protecție civilă.
Înainte de părăsirea încăperilor, se întrerupe alimentarea cu gaze, apă şi curent electric al instalaţiilor folosite.
S-a intervenit cu pompierii din cadrul gărzii din Lupeni, Jandarmeria și Poliția locala au asigurat perimetrul, iar unul dintre pompierii implicați în misiune, a fost predat de salvamontiști, echipajului de prim- ajutor al Crucii Roșii Române din Lupeni, pentru evaluare și prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până în momentul în care, un serviciu medical adecvat poate să intervină.
”Pentru lichidarea incendiului, care se deplasa cu repeziciune spre o zonă împădurită, s-a folosit apă și uneltele din dotare, specifice pentru astfel de acțiuni. Acesta a fost lichidat în timp util de pompierii Gărzii din Lupeni. Scopul exercițiului a fost optimizarea răspunsului la situații de urgență și perfecționarea tehnicilor și tacticilor de intervenție pentru stingerea incendiilor în zone greu accesibile, care afectează suprafețe mari de pădure”, a ținut să ne precizeze, Carmen Mocanu din cadrul Compartimentului pentru Protectie Civilă Lupeni.
Obiectivele exercițiului au vizat și instruirea participanților pentru intervenție în situație de incendiu de vegetație și apelarea serviciilor de urgență, dar și cunoașterea modului de intervenție de către forțele participante la exercițiu.
”Putem să spunem că noi am făcut tot ceea ce este necesar pentru a preveni incendiile în stațiunea Straja, pentru a contracara pericolele care pot apărea. Avem hidranți funcționali și tot ceea ce este necesar a fi folosit într-o situație de necesitate. Îmi doresc ca întotdeauna, când vom fi puși în situații reale, să ne mobilizăm foarte bine și cu resursele proprii pe care le are fiecare, să gestionăm cât mai bine situațiile, care pot deveni complicate”, a ținut declare primarul Lucian Resmeriță, președintele CLSU.
În cadrul acestui exerciţiu au fost implicate forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hunedoara, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Comunitare, voluntarii care acordă primul- ajutor de la Crucea Roşie, Salvamont Lupeni.
Au fost implicați voluntarii Subfilialei Lupeni de Cruce Roșie, care au acordat cu promptitudine primul-ajutor, pompierului rănit, până la sosirea ambulanței, dar și turiștilor din stațiune, cuprinși de panică și dezorientați.
”Și membrii din comitetul Subifilialei de Cruce Roșie Lupeni au participat împreună cu membrii echipaj Sanitarii Pricepuți / membrii departament tineret, la exercițiul de alarmare cu tema „incendiu de vegetație zona stațiunea Straja – Lupeni. După ședința tehnică condusă de către președinte C. L. S. U, Lucian Resmeriță, toate forțele operative implicate, s-au deplasat la fața locului, respectiv stațiunea Straja. Pentru tinerii voluntari ai Crucii Roșii, a fost o experiență inedită, întrucât prin astfel de exerciții și simulări, ei pot înțelege mult mai bine rolul, atribuțiile, logistica de intervenție, resursele umane dislocate, coordonarea operațiunii, linia de competență și intervenție”, a conchis directorul Simona Hîrieașu Munteanu.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns