Cea de-a 10-a ediție a Conferinței Platformei de Tranziție Justă va avea loc la Bruxelles și online în perioada 15-17 octombrie 2024.
Acest eveniment, care își sărbătorește cea de-a 10-a ediție, va fi găzduit împreună de DG REGIO și DG ENER. Acesta va oferi un forum pentru schimbul de opinii și experiențe cu privire la procesul de tranziție justă pentru părțile interesate din autoritățile naționale, locale și regionale, precum și partenerii economici și sociali, societatea în general și reprezentanții Comisiei Europene; printre ei, comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.
Sesiunile de bază ale conferinței din 15 și 16 octombrie vor facilita schimburile între părțile interesate în călătoria unei tranziții juste către o Europă neutră din punct de vedere climatic.
Evenimentul va include discuții la nivel înalt despre resurse și exemple inspiraționale de tranziție justă și va prezenta o expoziție de proiecte Just Transition Mechanism (JTM) care oferă exemple de bune practici în valorificarea oportunităților de finanțare oferite de JTM.
În plus, sesiunile specifice vor aborda diverse teme precum:
- instrumente de consiliere disponibile pentru regiunile cu tranziție justă,
- cum Tranziția Justă stimulează competitivitatea,
- cum să beneficiezi de Facilitatea de împrumut pentru sectorul public, al treilea pilon al Mecanismului de tranziție justă,
- exemple internaționale de antreprenoriat feminin în regiunile în tranziție,
- reabilitarea și reutilizarea siturilor după eliminarea treptată a cărbunelui.
Pe 17 octombrie, va avea loc o sesiune organizată de Comitetul Regiunilor: Dialog pe mai multe niveluri privind o Tranziție Justă.
Planurile Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a atinge neutralitatea climatică necesită o transformare socio-economică.
Efectele acestei tranziții sunt foarte răspândite, dar cel mai acut resimțite în regiunile care se bazează în mare măsură pe combustibilii fosili și pe industriile cu consum intens de carbon. Sunt în curs de desfășurare inițiative pentru a sprijini regiunile cele mai afectate, dar mai rămâne mult de făcut și aceste provocări vor continua și după 2027.
În acest context, reprezentanții locali și regionali și invitații din toate părțile și nivelurile Uniunii Europene vor împărtăși experiențele și recomandările lor, pentru a ajuta la abordarea provocărilor actuale și la definirea formei viitoare a politicii.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns