În Valea Jiului, problemele generate de prevederile noii legi a pensiilor nu au făcut decât să dezbine categoriile sociale. Sunt pensionari mineri care s-au trezit cu pensiile ”tăiate” cu sume considerabile. Cei care au ieşit la pensie de la exploatările miniere se consideră nedreptăţiţi, pentru că au primit decizii cu sume în minus cuprinse între 1.800 şi 2.800 de lei, unii chiar mai mult.
Chiar dacă pensia lor nu va fi diminuată, ei spun că nu vor beneficia de viitoarele indexări.
Cei mai afectaţi sunt angajaţii Complexului Energetic Valea Jiului care urmează să fie și ei pensionaţi.
Acum, au apărut o grămadă de ,,asociații” și de partide politice care îi învață pe pensionari cum să facă contestațiile.
La manifestările din stradă și cele care au avut loc recent în fața Casei de Pensii din Petroșani s-a cerut inclusiv demisia actualului guvern, ministrului Muncii și șefului Casei de Pensii. Minerii i-au acuzat pe politicienii hunedoreni că i-au trădat, prin faptul că au votat anul trecut legea.
Singurul parlamentar din zonă care nu a votat această lege este senatorul din Valea Jiului Cristian Resmeriță, care, este de altfel, este și singurul parlamentar de la noi ce i-a susținut mereu pe minerii din Valea Jiului și pe pensionarii din minerit.
Ziarul nostru a prezentat pe larg revendicările minerilor și chiar intervenția senatorului Cristian Resmeriță, de anul trecut din noiembrie, în care, a cerut de nenumărate ori colegilor săi, să fie de acord cu amendamentele depuse, dar am prezentat și inițiativele și legile adoptate pentru mineri.
Prima, cunoscută ca ”Legea Resmeriță” prin care s-au recalculat pensiile celor care au ieșit la pensie după 1990 până în 2011 și a reparat această inechitate. Sau Legea 135 din 2015, “Legea Resmeriță 2”, care a scăzut stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei lucrează la unități miniere aflate pe închidere și Legea 163 din 2020, o lege care prevedea reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care nu au lucrat în minerit, fără să fie penalizați.
“Situația din Valea Jiului este una complicată. Eu am fost în toate localitățile din Valea Jiului, pe stradă, pentru că am preferat să discut personal cu oamenii. Deranjant este faptul că, sunt foarte multe zvonuri și multe grupuri de interese politice care încearcă să denatureze această problemă pe care oamenii o au în momentul de față. Tocmai de aceea doresc să fac un apel la calm, pentru că numai în momentul în care dialogăm și încercăm să facem front comun, avem o șansă să rezolvăm anumite chestiuni. Valoarea pensiei aflate în plată nu se diminuează! Nu există nicio posibilitate legală în această țară ca acel cuantum al pensiei care este mai mare să fie diminuat! Curtea Constituțională a statuat acest lucru în momentul în care președintele Traian Băsescu a dorit să scadă salariile și pensiile cu 25 respectiv 10 la sută. În cazul salariilor s-a putut, dar în cazul pensiilor nu s-a putut face acest lucru”, a transmis senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta îi îndeamnă pe toți cei nemulțumiți de recalculare să conteste această decizie.
„Din cele 33.500 de pensii recalculate, aproximativ 20.000 de decizii de pensionare cresc pensiile pentru cei aproximativ 20.000 de pensionari. Din păcate, pentru aproximativ 13.000 de pensionari aceste decizii sunt pe minus. Deci, mă uit în ochii fiecăruia și vă îndrum să contestați, dacă sunteți nemulțumiți, dar nu vă risipiți banii!” conchide senatorul social democrat.
După mitingurile organizate în Valea Jiului de reprezentanții pensionarilor și celor care, iată, încearcă să câștige capital politic pe necazurile oamenilor, zilele acestea, înainte de ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a ieșit public cu o declarație de presă, în care anunță că va trece la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități.
Nu este echitabil ca pensiile acestora să fie reduse sau înghețate, iar recalcularea în minus a pensiilor reprezintă o nedreptate gravă.
”Aprobăm majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor din Sistemul Național de Ordine și Siguranță Publică. Practic, le aducem la același nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie. Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură, care este un act de echitate socială. Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități.
Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni și ei nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment. Însă, fiți sigur că voi rezolva, prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns