Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică (In 3,16)

Biserica lui Hristos există în lume, dar nu este a lumii (cf. In 17, 11, 14-15). Biserica, Trup al Logosului lui Dumnezeu întrupat (Sf. Ioan Gură de Aur, Omilia dinainte de Exil, 2 PG 52, 429), care constituie prezența” vie ca semn și imagine a Împărăției Dumnezeului Treimic în istorie, proclamă vestea cea bună a unei creații noi (2 Co 5, 17), ceruri noi și pământ nou, în care locuiește dreptatea (2 Ptr 3, 13); vestea unei lumi în care Dumnezeu va șterge orice lacrimă din ochii lor și moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu va mai fi (Ap 21, 4-5).

În Duminica a 10-a după Rusalii, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a târnosit biserica „Duminica Sfintelor Femei Mironosițe” din Lupeni, Protopopiatul Petroșani, iar apoi a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu soborul slujitor.

Înainte de fixarea unei ordini temporale lumeşti, civile, părinţii de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea au stabilit ca anul bisericesc să înceapă la 1 septembrie.

Considerentul dumnezeieștilor părinţi a fost legat de un amănunt biblic – începutul activităţii de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul s-a făcut la începutul lunii septembrie.

După calendarul iudaic, intrarea în sinagoga din Nazaret a Mântuitorului a fost în luna a şaptea, numită Tişri – septembrie (Luca 4,14-19).

Primele cuvinte ale lui Hristos, rostite în sinagoga din locul său natal au anunţat marea operă mântuitoare pentru neamul omenesc: „Duhul Domnului peste Mine, pentru ca M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului” (Luca IV, 18-19).

1 septembrie nu este o reminiscenţă din cultul iudaic, ci este momentul în care Dumnezeu a sfinţit timpul!

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit în cuvântul de învățătură despre semnificația momentelor liturgice din rânduiala târnosirii unei biserici.

De asemenea, referitor la pericopa evanghelică a acestei Duminici – minunea vindecării lunaticului, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți că este necesar ca cererile pentru ajutor de la Dumnezeu să fie însoțite de rugăciune, de post și de credință desăvârșită în lucrarea Lui cu viața fiecăruia.

La sfinţirea unei biserici, fiecare credincios primeşte o bucăţică de târnoseală pentru a o lua acasă şi a o păstra cu grijă. Aceasta este o pânză îmbibată în ceară, ce are un miros frumos. Este dată creştinilor ca o mărturie despre sfinţirea respectivă, dar şi pentru ca aceştia să aibă în casele lor ceva sfinţit, un obiect care a fost atins de Sfânta Masă a Altarului.

Astfel, aşa cum în Vinerea Mare creştinii primesc flori care au stat pe Sfântul Epitaf, aşa cum de Florii li se dau ramuri de salcie sfinţite, tot aşa primesc la sfinţirea unei biserici această bucată de târnoseală, obiect asupra căruia s-au spus rugăciuni.

Biserica a trecut  și printr-un amplu proces de renovare și modernizare  în  ultimii ani, datorită implicării enoriașilor și administrației locale lupenene.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru implicarea în aceste  lucrări efectuate la locașul de închinare, Preotul paroh Ioan Topac a fost hirotesit sachelar, iar Preotul slujitor Ioan Ile și credincioșii care au sprijinit aceste lucrări au primit acte de cinstire.

Printre aceștia s-au regăsit primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și filantropul Văii Jiului, Emil Ilie Părău.

În vremurile noastre, la fel precum de-a lungul istoriei, vocea pastorală și profetică a Bisericii, cuvântul izbăvitor al Crucii și al Învierii, face  apel la inima umanității, chemându-ne, asemeni Apostolului Pavel, să îmbrățișăm și să experimentăm câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun (Flp 4, 8) – anume viața sacrificială a Domnului ei Răstignit, singura cale spre o lume a păcii, a dreptății, a libertății și a dragostei între oameni și între națiuni, a cărei unică și ultimă măsură este întotdeauna Domnul Cel înjunghiat (cf. Ap 5, 12) pentru viața lumii, care este Iubirea lui Dumnezeu fără de sfârșit în Dumnezeu Cel în Treime, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, a Căruia este toată slava și puterea în vecii vecilor, AMIN!

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: