Dispută pe seama câinilor fără stăpân

Adapost caini     La ultima Adunare Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân” (SJOAFS), s-a stabilit cotizaţia pe timp de un an, de 2,5 lei pe cap de locuitor. Rămâne de văzut dacă şi consiliile locale o vor aproba şi se speră ca şi Consiliul Judeţean să aloce cei 1,9 milioane de lei pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a acestei activităţi .

„Am cerut 1,9 milioane de lei, suma minimă de care am avea nevoie pentru a ieşi la liman. Cheltuielile sunt mari şi dacă nu vor fi alocaţi aceşti bani, de la primării şi de la CJ, vom ajunge în imposibilitatea de a mai funcţiona. Ar trebui să mărim şi capacitatea adăpostului din Petroşani şi să îl construim pe cel de la Haţeg”, ne-a precizat medicul veterinar Adrian Cioran, directorul executiv al SJOAFS Hunedoara.

Primii care au aprobat alocarea acestei cotizaţii către ADI-SJOAFS au fost membrii Consiliului local ai municipiului Petroşani, care vor achita suma de 85.978 lei. Iar ieri, şi uricănenii au aprobat plata acestei cotizaţii, care va fi în cuantum de aproximativ 28.000 lei. În şedinţa de marţi, 31 martie şi consilierii locali ai municipiului Lupeni vor avea pe ordinea de zi plata acestei cotizaţii, care cu siguranţa va fi aprobată, o sumă care va depăşi cu mult peste 75.000 lei. Dacă mai punem la socoteală şi celelalte primării ale Văii Jiului se vor strânge numai din această zonă aproximativ 250.000 lei. „Independent de voinţa celor ce au constituit asociaţia noastră şi datorită în totalitate condiţiilor specifice din România, ADI- SJOAFS se află în mijlocul unei dispute aprinse între persoane particulare, ong-uri şi asociaţii de iubitori (şi pseudoiubitori) de animale pe de o parte, de cealaltă parte fiind alte persoane particulare, alte ong-uri şi asociaţii de iniţiativă civică, care pur şi simplu s-au săturat să suporte consecinţele existenţei pe străzi a câinilor fără stăpân. Această dispută va înceta doar atunci când legea va fi clară şi va fi aplicată efectiv, fără a fi doar interpretată şi contestată la fiecare pas. Nu folosim ca o scuză cele afirmate anterior şi vă confirmăm că acest serviciu este funcţional şi în slujba cetăţenilor. Este perfect adevărat că începutul a fost timid, iar rezultatele concrete apar doar în 4-5 ani de activitate continuă, dar avem dovada că în perioada în care legea a fost aplicată fără a fi contestată (perioada martie-iunie a anului 2014, când Hotărârea 1059/2013 a fost   aplicată) asociaţia a lucrat la capacitate apropiată de cea maximă, cu rezultate palpabile”, a conchis dir. Adrian Cioran.

După ce am relatat despre cimitirul groazei din imediata apropiere a adăpostului de la Uricani, am solicitat conducerii acestei asociaţii unele răspunsuri vizavi de activitatea desfăşurată în acest adăpost. De la înfiinţarea lui, în decembrie 2013, au fost adăpostiţi 405 câini din care, 272 de câini au fost eutanasiaţi, 70 au fost adoptaţi şi unul revedicat. Costul mediu pe câine pe zi este de 2,5 lei, ca şi normă de hrană. Costurile pentru eutanasiere se ridică la 35 lei per câine. Au fost predate către firmele care neutralizează deşeuri animaliere peste 5600 kg, la un cost mediu de 0,4 euro+TVA/kg.

Cu toate controalele efectuate, se pare că activitatea de la adăpostul de animele de la Uricani a luat o turnură nu tocmai ortodoxă, scheletele de animale, găsite împreună cu echipa de criminalişti, putând să pună în pericol sănătatea cetăţenilor din zonă. Încă nu a răspuns nimeni pentru acele fapte şi credem că intervenţia directorului executiv este una pertinentă şi la obiect pentru că, toate activităţile desfăşurate aici sunt din banii publici, din buzunarul fiecăruia dintre noi.   Angella Dumitraşcu

2 comments

  1. bebe spune:

    papagalii care vor caini sa dea ei cotizatia,nu sa oblige toti locuitorii sa dea bani, cand orasele sunt pline de caini !

  2. maria spune:

    Domnul Bebe mai bine ati cotiza la caini decat la puscariasii care iti dau in cap.Oameni fara nici un Dumnezeu!Sa le fie rusine celor care se poarta asa cu bietele animale!oameni de nimic..ii mai rabda Dumnezeu pe pamant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: