Defileul Jiului, plin de cârpe şi resturi menajere

poluarea-apelor4 Ca în ficare an, pe 22 martie s-a sărbătorit „Ziua Mondială a Apei”. Cu această ocazie în cadrul Sistemului Independent Hidrotehnic Petroşani au avut loc o serie de evenimente, care să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa, în viaţa fiecăruia. Astfel, reprezentanţii sistemului hidrotehnic s-au întâlnit cu elevi din cadrul Colegiului I. D. Duca din Petroşani, cu elevi din cadrul Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi din Petrila şi în data de 22 martie 2015, cu voluntari din cadrul Asociaţiei PETRO AQUA. Tot în această perioadă a fost reluată şi campania „Să păstrăm apele curate”. Anul 2015 abordează o temă de interes global „Apa şi Dezvoltarea Durabilă”. Nu putem vorbi de dezvoltare durabilă fără apă, aşa cum nimic nu este posibil fără apă, această resursă fiind inima dezvoltării umane şi economice.APA este numitorul comun care leagă toate domeniile de activitate, iar aceste acţiuni au rolul de a încuraja o mai bună înţelegere globală a nevoii de utilizare a apei şi de gestionare într-un mod cât mai responsabil a acesteia. Chiar dacă au fost efectuate mai multe controale pe raza administrativă a localităţilor din Valea Jiului, concluzia este una destul de neplăcută, locuitorii din judeţul învecinat, Gorj acuzându-ne din nou de nepăsare: întreg Defileul Jiului este plin de cârpe şi resturi menajere. Acest lucru denotă atât indolenţa autorităţilor locale şi a funcţionarilor plătiţi să-şi facă activitatea dar, cel mai mult, lipsa de civilizaţie a unor semeni de-ai noştri , care confundă pâraiele şi alte ape curgătoare, în gropi de gunoi.

„Sistemul Hidrotehnic Independent Petroşani se confruntă şi acum cu veşnica problemă a deşeurilor menajere, textile şi pet-uri, mulţi locuitori se mulţumesc să folosească cea mai ieftină metodă de a scăpa de gunoiul menajer, aruncându-l pe malul Jiului şi al celorlalţi afluenţi. Întreg Defileul Jiului este plin de cârpe şi de resturi menajere. Judeţul Hunedoara este mult în urmă în ceea ce priveşte activitatea de gestionare a deşeurilor . Nu există pe raza judeţului, nicio groapă ecologică. Au fost închise toate gropile de gunoi neconforme, iar, în prezent, gunoiul din Valea Jiului se transportă la singura groapă de gunoi, care se va închide şi ea în 2016. Gunoialele spălate de Jiu nu sunt din groapa autorizată, încă, să funcţioneze, ci sunt aruncate de oameni necontrolat, deşi, în toate localităţile există sistem de colectare a gunoiului”, se arată în informarea primită de la SIH Petroşani.

Este, poate, şi semnalul de alarmă transmis opiniei publice prin intermediul publicaţiei noastre. Este timpul să conştientizăm faptul că, de apă, depinde funcţionarea sănătoasă a ecosistemelor, protejarea acestora şi realizarea unui management eficient, contribuie din plin la asigurarea unor resurse durabile de apă, în viitorul apropiat. Iar pentru atingerea acestui deziderat trebuie să existe o conlucrare benefică între toţi factorii responsabili: administraţii locale, societăţi de servicii care furnizează apă şi canalizare în Valea Jiului, societăţi sau ADI care gestionează managementul deşeurilor menajere, societăţi comerciale acuzate de încălcarea legilor, societatea civilă şi cei care gestionează întreg sistemul hidrotehnic naţional.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: