În România există dezechilibrele teritoriale în materie de acces la tratament și diagnostic. Accesul la servicii preventive este în continuare limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor: doar 27% din femeile de vârstă 25-64 ani au acces la servicii de screening pentru cancerul col uterin, 7% din femeile de vârstă 50-69 ani au efectuat o mamografie (2% în cazul femeilor cu venituri scăzute), 6% din populația 50-74 ani are acces la examene de depistare a cancerului colorectal.
Decesele prin boli hepatice secundare infecțiilor cu virus B și C reprezintă 2,02% din totalul deceselor, se estimează că aprox. 1,4 milioane persoane infectate cu virusuri hepatice rămân nedepistate, fără îngrijire medicală. Conform Raportului Specific de Țară 2020, accesibilitatea redusă la servicii de sănătate, infrastructura medicală vetustă, continuitatea și integrarea între diferitele niveluri de îngrijire slăbesc reziliența sistemului de sănătate. Unitățile medicale și medicii sunt distribuiți inegal între rural și urban, iar rețeaua de medici de familie scade constant și nu există stimulente pentru cei din rural. Cheltuielile cu asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este printre cele mai deficitare din UE.
Prin Programul Sănătate sunt prevăzute o serie de acțiuni care vor răspunde acestor provocări. Concret, acesta își propune investiții în îmbunătățirea accesului la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate prin măsuri de îmbunătățire a dotărilor cu echipamente terapeutice și de diagnostic, cu accent pe asistența medicală primară, ambulatorie, pe domeniile care domeniile care generează rate ridicate ale mortalității evitabile și din cauze tratabile.
Bugetul total alocat prin Programul Sănătate pentru prezentul apel este de 21.205.179 euro , din care șase milioane de euro vor fi alocați ITI Valea Jiului.
În cadrul prezentului apel de proiecte (inclusiv ITI), pentru întocmirea bugetului cererii de finanțare se vor lua în calcul următoarele rate de finanțare, fiind un apel dedicat regiunilor mai puțin dezvoltate: contribuția din partea fondurilor pentru acest tip de regiune (contribuția UE – FEDR) este de 85% din valoarea totală eligibilă a proiectului, iar contribuția proprie din partea solicitantului/partenerilor este în cuantum de minim 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Sunt eligibile pentru a obține finanțarea unitățile sanitare / structurile medicale publice care desfășoară activități medicale de tip ambulatoriu sau care acordă asistență medicală ambulatorie.
Apelul este de tip competitiv: cererile de finanțare pot fi depuse până în data de 30.08.2024, prin sistemul MySMIS 2021.
Ghidul Solicitantului poate fi consultat pe site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Sănătate.
În plus, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului pentru Apelul de proiecte care finanțează 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̗𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐥𝐨𝐫 s𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞, disponibil de asemenea pe website-ul ADR Vest.
Propunerile și observațiile pe marginea ghidului pot fi transmise pe adresa consultare.recuperarefedr@mfe.gov.ro, până în data de 09.08.2024.