Despre fosta groapă de gunoi din Vulcan, în ziarul nostru s-au scris zeci de articole, în care am scos în evidență ilegalitățile care se petreceau la firma Pregoterm, care devenise vaca de muls a duetului regretatului primar Gheorghe Ile și Marius Danci, cei care au transformat Vulcanul în groapa de gunoi a Europei.
Aceasta rezultă şi din adresa nr.229/HD/26.02.2016 a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu în care se precizează că „Depozitul Vulcan, administrat de operatorul Pregoterm SA Vulcan în insolvenţă, este singurul depozit operaţional din judeţul Hunedoara, care poate prelua conform HG nr.349/2005 deşeuri municipale şi asimilabile acestora pentru depozitare finală până la data de 16.07.2016″.
Apoi, implementarea SMID Hunedoara s-a făcut anevoios de-a lungul anilor de când a început finanţarea.
Nici în 2017 nu s-a putut pune în funcţiune ceea ce era cuprins în proiect. După ce fosta staţie de sortare a fost umplută cu gunoaiele din Valea Jiului, oficialii şi reprezentanţii ADI, după schimbarea directoratului au purces la un alt proces, delegarea serviciului de operare şi administrare CMID Bârcea Mare către Supercom Bucureşti, care efectuează și în această perioadă servicii în Valea Jiului.
Iată că au trecut anii și acum, România riscă acum sancțiuni pecuniare, deoarece nu am îndeplinit obligațiile prevăzute la art. 14 lit. (b) din Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, coroborat cu art. 13 din această directivă și cu cap. 9 secț. B pct. 3 lit. (a) din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Bulgaria și a României.
Și astfel, Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement pentru neînchiderea a nouă depozite de deșeuri neconforme municipale, printre acestea regăsindu-se șase depozite vizate, printre ele regăsindu-se și depozitul de la Vulcan. Această cauză se află în etapa a doua a fazei precontencioase a acţiunii.
Având la bază Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 24.11.2022 de aprobare a programului “Dezvoltare Durabilă” pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională si al Fondului de coeziune în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” din România CCI 2021RO16FFPR001, prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PODD), continuator al POIM, Administrația Fondului pentru Mediu a fost desemnată beneficiar pentru acțiuni care vizează închiderea depozitelor neconforme de deșeuri municipale.
În vederea îndeplinirii condițiilor generale de accesare a fondurilor nerambursabile aferente Programului Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027, Administrația Fondului pentru Mediu trebuie să demonstreze că deține dreptul de proprietate sau alte drepturi reale principale asupra bunurilor imobile pe care se vor realiza investițiile proiectului.
În acest scop, este necesară modificarea regimului juridic al imobilelor pe care sunt amplasate depozitele de deșeuri neconforme care urmează a fi închise cu finanțare din PODD, respectiv trecerea acestora din proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale, în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu.
În această situație se regăsesc șase depozite de deșeuri municipale amplasate pe terenuri aflate în proprietatea publică a următoarelor unități administrativ-teritoriale: orașul Lipova, județul Arad, orașul Darabani, județul Botoșani, orașul Rupea, județul Brașov, orașul Săveni, județul Botoșani, municipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava și municipiul Vulcan, județul Hunedoara.
În temeiul prevederilor mai sus menționate, guvernul a transmis cererea către Consiliul Local al unității administrativ-teritoriale Vulcan, județul Hunedoara, în vederea adoptării de către organul deliberativ, a unei hotărâri privind trecerea din domeniul public al unității administrativ teritoriale, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a terenurilor înscrise în Cartea Funciară nr. 62104/2024 (Vulcan, județul Hunedoara).
Potrivit documentelor puse la dispoziția Administrației Fondului pentru Mediu, terenurile pe care se află amplasate depozitele municipale vizate de aceste măsuri sunt în proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale.
Acum, guvernul întinde o mână de ajutor autorităților locale, care nu mai trebuie să-și facă probleme vizavi de această groapă de gunoi.
Este chiar o nebuloasă cum au reuşit fostul tandem Ile cu Danci să bage Pregotermul în insolvenţă, când taxa de gunoi la Vulcan a fost peste zece ani de 7,20 lei, în vreme ce în celelalte oraşe din Valea Jiului a fost de maxim 4,20 lei. La aceşti bani se adaugau și cei 35 lei/tonă plătiţi de toate primăriile care au adus gunoiul la groapa din Vulcan, bani intraţi tot în conturile SC Pregoterm S.A.
Apoi, taxa s-a mărit la 10 lei/persoană/lună, iar în şedinţa în care s-a stabilit tariful, declaraţia primarului Gheorghe Ile, i-a luat pe mulţi prin suprindere. „Normal, taxa ar trebui să fie de 14 lei/ lună, pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv transportul. Dacă se va impune, vom veni în consiliu cu o nouă propunere de majorare”, spunea în 2018 fostul primar.
Taxa de salubritate i-a usturat pe mulţi la buzunar, vulcănenii fiind şi acum indignaţi de modul în care s-a gestionat problematica deşeurilor.
Litigiul între lichidatorul Pregoterm și municipalitate a demarat în 2020. Primăria Vulcan a pierdut procesul la Petroșani (în noiembrie 2020), apelul la Tribunalul Hunedoara (februarie 2022), dar și recursul la Curtea de Apel Alba Iulia, în 7 septembrie 2022.
De îndată ce soluția instanței îi va fi comunicată, Primăria Vulcan are de plată încă 51.079,30 lei. Vulcănenii vor fi cei care vor plăti pentru incompetența lui Marius Danci, fostul manager de la Pregoterm, promovat actualmente administrator public al municipiului Vulcan, pentru ”bunul management de la societatea pe care a avut-o în subordine”.
Angella Dumitrașcu