Ziua Eroilor a fost comemorată la Lupeni

În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare națională. Cadrul juridic care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative prilejuite de Ziua Eroilor, anul acesta, joi, 13 iunie, este prevăzut la art. 39 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare, care proclamă Ziua Eroilor sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înăltării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești”

Înălțarea Domnului este pentru români și Ziua Eroilor, pentru că, sunt pomeniți toți eroii neamului, deoarece, la Înălțare, ei merg pe același drum, prin jertfa lor către Rai.

Ca în fiecare an, Primăria și Consiliul local Lupeni alocă un rol important acestui eveniment și a marcat cu smerenie și recunoștința această mare sărbătoare națională la Cimitirul Eroilor, unde se află și troițele ridicate în cinstea eroilor lupeneni care s-au jertfit pentru Neam și pentru țară.

Programul manifestării a început cu ceremonialul de depuneri de coroane de flori din partea administrației locale, a Consiliului Local Lupeni, a Jandarmeriei și Detașamentului de Pompieri de la Lupeni,  reprezentanții E.M. Lupeni, PSD, PNL Lupeni, din partea asociației oamenilor de afaceri.  A urmat  un Te-Deum oficiat de un sobor de preoți.

Tot astăzi, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a premiat și cinci cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

”Ziua de astăzi este o zi cu dublă semnificație, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În această zi împreună cu cetățenii municipiului Lupeni l-am sărbătorit pe domnul Tudor Gheorghe, singurul veteran de război în viață din Valea Jiului și pe doamnele: Sălcianu Similia și Kanalos Aurora, văduvele veteranilor de război din municipiul Lupeni. Tot în această zi memorabilă am sărbătorit 5 cupluri de aur, care au împlinit 50 de ani de căsnicie și am cinstit memoria eroilor din municipiul Lupeni și din întreaga țară. Felicitări, elevilor de la Clasa de Canto a doamnei Simona Ionașc, grupului de elevi de la Școala Gimnazială Nr.3 Lupeni, coordonat de domnul profesor Marcel Bașta și Ansamblului Mesagerii Iubirii, coordonat de doamna profesor Mariana Peptenaru, pentru frumosul program artistic oferit, precum și tuturor celor prezenți la eveniment!”, arată Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

După veșnica pomenire, de la finalul slujbei religioase, au fost împărțiți și tradiționalii colaci și ouă roșii, care se împart de Înălțarea Domnului tuturor participanților la evenimentul prilejuit și de Ziua Eroilor.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: