Sprijin pentru Complexul Energetic Valea Jiului

        La sediul CEVJ din Petroșani a avut loc o întâlnire între Sindicatul Muntele CEVJ  cu vicepremierul României  Marian Neacșu; ministrul Natalia Intotero; europarlamentarul Mihai Tudose; președintele Consiliului Județean Hunedoara,  Laurențiu Nistor și secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Casian Nitulescu.

Au fost discutate o serie de probleme ce țin ca nivel de rezolvare de Guvernul României, Sindicatul Muntele solicitând următoarele: prelungirea activității la minele Lupeni și Lonea;  transferul activelor și capitalizarea societății în proprietatea Complexului Energetic Valea Jiului; formalizarea cu Comisia Europeană a situației CEVJ și asigurarea finanțărilor necesare Companiei pentru o funcționare normală; realizarea grupului pe gaz pe lângă cel pe cărbune la termocentrala Paroșeni; instalarea panourilor fotovoltaice pe toate perimetrele minelor închise; modificarea Ordonanței 109 în așa fel , încât indemnizațiile membrilor CA-ului și durata lor.

”Am solicitat prelungirea funcționării minelor Lupeni și Lonea din două considerente. Primul pentru că, de mai bine de doi ani, aceste mine funcționează cu două schimburi în loc de patru și toate lucrările executate la aceste mine sunt mult întârziate, în mod clar termenul de 2026 nu va putea fi respectat. În al doilea rând, am conectat această cerință cu războiul pe care îl avem astăzi la graniță, și care nu știm cum va evolua. Am  mai solicitat trecerea activelor pe care noi le administrăm, și care sunt în proprietatea Ministerului Energiei, în proprietatea CEVJ. Din nou aici avem o anomalie, însă așa a fost înființată societatea, noi neputând utiliza aceste active, în ideea de a atrage fonduri, de a face credite la o bancă, pentru că ele nu sunt alte noastre. Am solicitat formalizarea rapidă, până la finalul acestui an, a situației noastre, pentru a nu a mai avea probleme legate de finanțările pe anii următori. Aici problemele sunt mai delicate,  pentru că știm că sunt alegeri europarlamentare. Dar, după ce noul consiliu se va constitui, va trebui rapid să începem corespondența cu membrii noii comisii”, a transmis Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Minele Lonea și Lupeni  trebuie să mai scoată huilă până în 2029, moment în care să fie puse subteranele în siguranță. Termenul la care să fie total închise cele două mine și apoi ecologizate, este acum devansat după 2030, ca și la celelalte mine.

Elena Dragomir

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: