Proiectul “Lupeni – Capitală culturală a judeţului” început de Cristian Resmeriţă, primarul Lupeniului la acea vreme, este continuat acum, cu succes, de primarul Lucian Resmeriţă, prin organizarea unui număr mare şi diversificat de spectacole, evenimente cultural artistice, atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Palatul Cultural Minerul, o bijuterie arhitectonică, cea mai frumoasă din judeţ şi printre cele mai frumoase clădiri din ţară, cu o acustică a sălii de excepţie a găzduit, încă de la inaugurarea sa, adevărate regaluri muzicale. Rând pe rând, aici, au avut loc spectacole de operă, muzică populară, muzică uşoară, folk, spectacole muzicale pentru copii, spectacole caritabile, piese de teatru pentru copii, unde au fost prezente nume importante ale scenei și muzicii românești și internaționale.
Acum și Cinematograful Cultural din Lupeni s-a transformat într-o bijuterie.
Este o mândrie pentru cei din administrația locală lupeneană că, o altă clădire simbol a localității a fost reabilitată și modernizată și redată cinefililor, care vin să vizioneze filme de top.
Pornind de la tradiţiile locului, care se păstrează de sute de ani, de Ziua Sânzienelor, lupenenii și nu numai, se întâlnesc din nou, sus la munte, la nedeia din Straja.
Tradiţiile, obiceiurile, portul popular şi folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic, statornic, nemuritor.
De ani mulți această nedeie se organizează, sus în stațiune, iar în această perioadă, alături de principalul organizator, Emil Părău se fac deja, primele pregătiri pentru a organiza în cele mai bune condiții un astfel de eveniment, care este și un omagiu adus păstrătorilor de tradiții și obiceiuri românești.
Iar folclorul românesc poate fi conservat, în primul rând, prin cultivarea unui sentiment de respect şi apartenenţă, conştientizarea valorii pe care o are cultura tradiţională în identitatea neamului românesc şi educarea în acest spirit a copiilor din familia românească, dar şi prin intermediul liderilor, al persoanelor publice, al diferitelor organizaţii neguvernamentale sau al administraţiilor publice, ce sprijină organizarea unor astfel de evenimente și spectacole, municipiul Lupeni fiind recunoscut și prin calitatea ansamblurilor coordonate de Mariana Peptenaru, Simona Ionașc sau Petronela Baldovin.
Și în Parcul de la CAP sau din Bărbăteni au fost organizate diferite manifestări cultural artistice, dedicate Zilei Naționale, Zilei Copilului, Zilele municipiului Lupeni, Toamna Lupeneană, Festivalul Crailor, Caravana Culturii, iar Galeria de Artă găzduiește pe simezele sale lucrările celor mai buni artiști lupeneni și nu numai.
”Prin organizarea acestor activități cultural-artistice și educațive pe lângă bucuria pe care am reușit să o aducem unui număr foarte mare de cetățeni, prin organizarea de concerte, spectacole, cu artiști de renume din țară și de peste hotare, în municipiul Lupeni am reușit să ne păstrăm cu eleganță statutul de capitală culturală a Văii Jiului. Avem un Palat Cultural deosebit și trebuie să-l valorificăm cât mai mult. Evenimentele, pe care le propunem, an de an sunt supuse analizei și dezbaterii publice, tuturor celor interesați, iar ele au fost cuprinse într-o listă-program pe care am întocmit-o, ținând cont de evenimentele aprobate de Consiliul Local al municipiului Lupeni în anii precedenți și de sumele alocate. Programul pe care îl propunem anual, nu este unul exhaustiv sau strict în privința perioadelor propuse pentru organizare, așa cum, în aceeași măsură, dincolo evenimentele pe care le putem cuprinde în acest program anual, vom putea aproba și alte evenimente pe care le vom considera oportune sau benefice pentru comunitate, unele realizate în parteneriat cu asociații și fundații, deja devenite tradiție. Evenimentele sunt grupate pe luni calendaristice, și am avut în vedere organizarea unor evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Ziua Independenței, omagierea veteranilor si văduvelor de război și a eroilor Revoluției române. Continuăm cu activitățile de promovare a stațiunii Straja și a competițiilor sportive care au loc aici: Cupa Veteranilor, Serbările Zăpezii, Transilvania
Down Hill. Apoi, să nu uităm de evenimentele şi de tradițiile, Drumul Crucii, Nedeia Sânzienilor, Festivalul Crailor, Ziua Minerului, Ziua Educatorului, Festivalul TATIANA Stepa, Festivalul Berii, Concursul de pictură ”Lupul de Argint”, Zilele Culturii Maghiare, Caravana Culturii, zilele orașului, aprinderea iluminatului festiv din perioada de iarnă, Pomul de Crăciun, festivaluri și spectacole care vor avea loc în cursului lunii decembrie, etc. Ne mândrim cu aceste lucruri și vom căuta mereu, să ne ridicăm an de an, la înălțimea așteptărilor pe care, și din acest punct de vedere, le au cetățenii municipiului nostru și nu numai”, a ținut să declare prof. Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Ella Schreiber