Cimitirul groazei, la adăpostul de câini de la Uricani

        OLYMPUS DIGITAL CAMERA    În oraşul Uricani, Consiliul Judeţean a înfiinţat un adăpost pentru animalele fără stăpân. Aici sunt aduşi câinii ridicaţi din zona de vest a Văii Jiului, respectiv, Vulcan, Lupeni şi Uricani. În 2012, aleşii locali din oraşul Uricani au dat în folosinţă gratuită către Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân, pe o perioadă 25 de ani, un teren la fostul puţ 8, pe drumul care duce către Tulişa. Între timp, deşi s-au băgat milioane de lei, câinii au ajuns de foame să mănânce lemnul din care este construit adăpostul sau chiar să se mănânce între ei.

             Cadavrele câinilor morţi sunt aruncate la întâmplare fiind un pericol real pentru mediu şi locuitorii din zonă. Chiar dacă locuinţele momârlanilor se află la câteve sute de metri faţă de adăpost, totuşi pe acolo curg două pâraie din care se aprovizionează cu apă pentru vite şi alte animale din gospodărie. În afara mirosului înţepător şi insuportabil venit dinspre adăpostul de câini, rămâi dezgustat de tratamentul la care sunt supuse patrupedele adăpostite acolo, pe care la aşteaptă o soartă crudă. Situaţia a fost descrisă de cetăţenii din zonă care spuneau că, „Mor câinii pe capete, se mănâncă între ei şi îi aruncă pe unde apucă: prin pădure, prin canale, în pârâul din care folosesc oamenii apa pentru adăparea animalelor. Este un focar de infecţie. Vine primăvara şi ce vom face? Ne vom îmbolnăvi cu toţii”, au spus revoltaţi cetăţenii din Valea de Brazi.

Pădurea din imediata apropiere, proprietate a Ocolului Silvic, a devenit un veritabil cimitir al groazei. Cred că, animalele eutanasiate nu au mai fost ridicate de firma care trebuia să le ardă cadavrele ci pur şi simplu au fost îngropate în pădure. De foame, jivinele pădurii le-au dezgropat şi devorat. Am descoperit mai multe schelete pe o rază de numai câţiva metri. Cum la noi nimeni nu ştie nimic, responsabilii de la judeţ care gestionează această activitate habar nu au ce se întâmplă în teritoriu şi nici cum sunt cheltuiţi banii alocaţi pentru adăpostul de animale fără stăpân de la Uricani.

Pentru a afla unele date vizavi de cheltuielile făcute cu adăposturile de animale de la Uricani, am solicitat în acest sens în baza Legii 544/2001 unele informaţii de la ADI – Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân. Iată răspunsul primit şi semnat de directorul executiv dr. Adrian Cioran: „Asociaţia noastră are un caracter unitar şi prestează activităţi specifice la nivel judeţean, în componenţa ei existând la data prezentului răspuns, un număr de 27 de primării asociate. În cadrul asociaţiei sunt gestionate un număr de opt adăposturi de pe cuprinsul întregului judeţ. Informaţiile cerute de dumneavoastră sunt deosebit de vaste şi se întind pe o perioadă de 14-15 luni în urmă, astfel că pentru centralizarea datelor solicitate de dumneavoastră va fi necesar un volum de muncă considerabil pentru a extrage din contabilitate indicatorii specifici doar pentru adăpostul din Uricani. Având în vedere cele expuse mai sus, pentru ca răspunsul nostru să fie unul pertinent, vă comunicăm că am început încă de astăzi culegerea datelor cerute în solicitarea făcută de dumneavoastră în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, pentru a putea să vă dăm răspunsul în termenul stipulat de legea menţionată”.

Până vom primi răspunsurile, care vor confirma cu siguranţă miliardele de lei cheltuite, am făcut primul pas şi am anunţat Poliţia din oraşul Uricani, care a întocmit deja un dosar penal. Rămâne de văzut cine va plăti, pentru că aici s-a încălcat grav Legea 205/2014 privind protecţia animalelor.

Angella Dumitraşcu

2 comments

  1. maria spune:

    Pentru numele domnului ce se intampla acolo? Este o cruzime de neimaginat. Sa iei o caruta de bani sa ingrijesti niste animale si tu ca asociatie sa-ti bati joc de bietele animale. Rusine sa va fie!!!

  2. ANNA spune:

    dar pe cand o verificare in teritoriu la toate adaposturile din Valea Jiului cu imagini si filmari din partea jurnalistilor sa se vada crunta realitate…..de verificarea fondurile alocate de primarii pentru gestionarea cainilor fara stapan ,de amendarea celor care abandoneaza si nu isi sterilizeaza patrupedul sunt din pacate intrebari fara raspuns ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: