Nou sistem de verificare a documentelor de identitate la nivel național

COMUNICAT DE PRESĂ

            Începând cu data de 31 martie 2024  orele 00:00, în contextul  aderării României la spațiul  Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național,  un nou sistem  de verificare a documentelor de identitate.

Sistemul informatic  presupune verificarea  persoanelor prin  scanarea documentelor de identitate.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, începând cu ora 00:00, elementul de noutate din cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere  a fost acela că,  pentru  verificarea  persoanelor, polițiștii au  utilizat aplicația e-DAC, instalată pe terminalele mobile  distribuite, de tip telefoane și tablete.

Cu ajutorul aplicației e-DAC sunt interogate bazele de date ce contin informații de interes operativ.

În acest  context, polițiștii rutieri au procedat la scanarea documentelor de identitate, iar rezultatele verificărilor au fost afișate  pe ecran în câteva secunde.

Prin acest mod de verificare se reduce substanțial timpul de interacțiune dintre polițist și

persoana legitimată.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive  beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate.

În cadrul activităților desfășurate, în noaptea de 30/31 martie a.c, în intervalul orar 22:30 – 02:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au derulat activități preventive în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățenilor, ocazie cu care 31 de autoturisme au fost verificate prin intermediul aplicației eDac, 59 de persoane au fost legitimate și verificate în aplicația menționată, au fost efectuate 12 testări alcooltest și a fost reținut un permis de conducere pentru consum de alcool,  fiind aplicată o sancțiune contravențională conform O.U.G. 195/2002, în valoare de 1.485 lei.

Persoanele legitimate și verificate  prin intermediul aplicației eDac au fost informate cu privire operaționalizarea aplicației și modalitatea de efectuare a verificărilor în bazele de date prin scanarea documentelor de identitate cu dispozitivele avute în dotare de către polițiști.

Au pus în pericol circulația pe drumurile publice:

În data de 30 martie 2024, la ora 23:45, polițiștii au oprit în trafic, pe strada Independenței, din orașul Călan, autoturismul condus de un bărbat de 52 de ani, din Deva. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0.56 mg/l. vapori de alcool pur în aerul expirat.

În data de 30 martie 2024, la ora 23:42 polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Hunedoara au oprit în trafic, pe raza municipiului Orăștie (pe DN 7), autoturismul condus de un bărbat de 33 de ani, din Orăștie. Ca urmare a testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,43 mg/l, alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost recoltate monstre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cauze polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală.

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:

          Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: