Clubul sportiv Minerul Lupeni, reprezentant emblematic al sportului din Valea Jiului, sărbătorește la finalul acestei săptămâni 100 de ani de la înscrierea echipei de fotbal Minerul Lupeni în prima competiție oficială din istoria sa, de peste un secol.
Momentul aniversar va fi marcat în cadrul unui eveniment public care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 11,30 la stadionul ”Minerul” din municipiul Lupeni. Evenimentul este organizat de CS Minerul Lupeni în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.
Potrivit primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, în cadrul acestui eveniment vor fi conferite o serie de distincții (diplome de excelență) dar și însemne ale momentului aniversar sărbătorit (tricouri, plachete, medalii) unor personalități reprezentative ale sportului lupenean, a căror activitate se înscrie în evoluția echipei-fanion a suporterilor de fotbal din Lupeni de-a lungul timpului.
În acest scop, și-au anunțat deja prezența la festivitatea aniversară a clubului sportiv Minerul Lupeni sportivi din toate generațiile, jucători, antrenori și conducători precum: Constantin Cătuți, Dorel Maria, Viorel Stancu, Toni Sedecaru, Mugurel Radu, Cornel Irina, Bogdan Spafiu, Claudiu Frumoca, Petre Zlate, Petre Popa, Ioan Dosan, Romulus Leca, Viorel Păuna, Ionel Popa, Sorin Bejan, Valer Nichimi, Toni Svedak, Traian ”jalon” Câmpean, Sebastian Noață, Adi Câmpean, Robert Cristian, Raul Cișmariu, Marius Szoradi, Ciprian Luca, Emil Lumperdean, Lucu Lumperdean, Ovidiu Brănețiu, Lucian Burchel, Tiberiu Csik, Flavius Boroncoi, Dan Voicu, Nicolae Krautil, Vasile Ciulă, Ovidiu Tâlvan, Dumitru Teleche, Gigel Bană, Mihai Ciorea, Francisc Acs, George Neagu, Ovidiu Vezan și alții.
Programul activităților aniversare care marchează 100 de ani de la debutul echipei de fotbal Minerul Lupeni într-o competiție oficială, eveniment care va avea loc sâmbătă, 23 martie 2024, este următorul:
ora 10,00 – Întâlnirea sportivilor și invitaților la Palatul Cultural ”Minerul” Lupeni;
ora 10,30 – Pomelnic în memoria celor trecuți în eternitate;
ora 12,00 – Meciul Generațiilor (meci demonstrativ, amical, de fotbal, cu participarea fotbaliștilor de ieri și de astăzi ai Minerului Lupeni) pe stadionul CS Minerul Lupeni;
ora 13,00 – Festivitate de premiere oficiată de autoritățile publice locale, pentru sportivi, antrenori, conducători ai Clubului Minerul Lupeni, pe stadionul din localitate.
Participarea publicului și, mai ales, a suporterilor la această reuniune aniversară este gratuită, binevenită și necesară!
La mulți ani, Minerul Lupeni!
File de istorie
Minerul Lupeni s-a înființat imediat după Primul Război Mondial, în 1920, la un an după Jiul Petroșani. La înființare, denumirile celor două cluburi erau Jiul Lupeni, respectiv CAMP.
În 1928, Jiul Lupeni (care, în anul anterior, absorbise pe CAMP Petroșani și pe Minerul Vulcan) ajunge în finala campionatului național, pierzând în fața lui Colțea Brașov (2-3). Echipa aliniată de formația din Valea Jiului: Ioan Kiss – Szabados, Rupp – Al. Berkessy, Szüle, Gentl – Kertesz, Guga, Bognar, Killianovitz, Meszner. Antrenor era Adalbert Szabo, fost jucător la Chinezul Timișoara!
Guga era legendarul Aurel Guga (căpitanul României la primul meci din istoria naționalei, în 1922), care a jucat în reprezentativa României și pe când era legitimat la Jiul Lupeni, la fel întâmplându-se și cu Ioan Kiss și Killianovitz. În 1929, ”fuziunea” se desface și clubul adoptă denumirea de Minerul. În perioada divizionară interbelică, echipa din Lupeni activează în Divizia C și B. După Al Doilea Război Mondial continuă în B, purtând diferite denumiri, în anii ’50 (Partizanul, Flacăra, Minerul, Energia).
Între 1959-63, Minerul Lupeni a evoluat chiar în prima divizie!
Cu Vasile Lazăr antrenor principal și Adalbert Pall (fostul internațional de la ITA Arad) secund, a promovat în 1959, avându-i în lot pe tânărul Creiniceanu (20 de ani), viitoarea extremă stânga a Stelei și a naționalei României de la JO 1964, acesta fiind chiar născut la Lupeni, și pe veteranul Paraschiva, fosta extremă dreapta a naționalei României de la JO 1952, pe când juca tot în Valea Jiului, la Flacăra Petroșani (actuala Jiul). Acesta din urmă va juca pentru lupeneni și în primul sezon în elită, 1959/60, susținând ultimul său meci în Divizia A la 15 noiembrie 1959, Progresul București – Minerul Lupeni 7-0, pe când avea 40 de ani fără o lună și 12 zile!!!
În primul eșalon ocupă, pe rând, locurile 11 (1960, 1961, 1962) și 14 (penultimul), în 1963, retrogradând. În această perioadă a fost și sfertfinalistă în Cupa României, în 1960.
După o lungă perioadă (nu mai puțin de 19 ani!) petrecută în Divizia C, a repromovat în eșalonul secund în 2005.(E.D.)