Securitatea României şi a Europei sunt interdependente

Lumea de astăzi nu mai este ceea ce era acum un deceniu.

Putem constata direct că de fapt există din ce în ce mai multă confruntare şi mai puţină cooperare. Un loc din ce în ce mai periculos. Războaiele care fac ravagii în Ucraina şi Orientul Mijlociu şi ascensiunea extremei drepte sunt un indiciu clar că realitatea este din ce în ce mai primejdioasă şi imprevizibilă.

Războiul din Ucraina rămâne o provocare majoră pentru securitatea României, a Europei, a păcii globale. Săptămână trecută s-au împlinit doi ani de la declanşarea lui şi situaţia se menţine în continuare dificilă fară un final apropiat.

Priorităţile României sunt aceleaşi: consolidarea propriei capacităţi de apărare, promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi dezvoltarea relaţiilor transatlantice şi europene.

Toate aceste priorităţi au făcut parte din agenda recentei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, la această întrunire, a mai fost evaluat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Consiliul a dezbătut stadiul în care se află programele de înzestrare ale Armatei, vizând în primul rând achiziţionarea tancurilor americane Abrams, achiziţionarea dronelor comandate de Ministerul Apărării, precum şi dotarea începând cu anul 2030 cu avioane F35 a Forţelor Aeriene Române.

Membrii Consiliului au decis consolidarea apărării naţionale prin măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context.

Totodată Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat consolidarea apărării naţionale prin măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context.

Planurile României pentru dezvoltarea capabilităților sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 și în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susținute de un angajament politic național care permite României să îndeplinească cerințele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare.

Membrii Consiliului au evaluat, totodată, și activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru anul 2024.

În contextul multiplicării amenințărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al dezvoltării exponențiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României.

De asemenea, au fost aprobate o serie de acțiuni prioritare pe care să le aibă în atenție Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului național de securitate cibernetică și la consolidarea capabilităților de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internațional de cooperare în domeniu.

” Aşteptăm la Parlament iniţiativele legislative urgente care sunt în sprijinul apărării naţionale a ţării noastre şi trebuie adoptate cu celeritate. Mă refer aici inclusiv la crearea cadrului legal care să permită intervenţia promptă a armatei în interceptarea dronelor ce intră pe teritoriul naţional, situaţii care nu au existat până acum doi ani, proiectul de lege privind efectuarea voluntară a serviciului militar si adaptarea Legii privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare la realitatea în care trăim.Războiul din Ucraina continuă să aibă un impact semnificativ asupra securităţii Europei, inclusiv a României. Mai mult decât atât, acum, România, aflată în prima linie în cadrul Flancului Estic al NATO, este pavăză a Europei. Securitatea Europei şi a României sunt interconectate şi interdependente.În acest context, România rămâne un actor important în asigurarea securităţii Europei. Iar prin consolidarea propriei capacităţi de apărare şi promovarea stabilităţii regionale, România contribuie la un mediu de securitate mai stabil şi mai prosper pentru toţi”, a transmis deputatul gen (R) Viorel Sălan.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: