Problemele pensionarilor mineri și energeticieni, în atenția ministrului Muncii

            Înainte de a merge la Vulcan, unde era așteptată să intre în subteranul exploatării miniere, un fapt istoric, atât la nivel național, cât și european, fiind prima coborâre în subteran a unei doamne ministru,  Simona Bucura Oprescu  a avut prima dată întâlniri la sediul Sindicatului Muntele, unde s-a întâlnit cu liderii sindicali, cu secretarul general al Confederației Meridian, Dumitru Fornea și colegi parlamentari.

S-a prezentat  stadiul reformei salarizării și a pensiilor, asumate de actualul guvern, odată cu adoptarea PNRR.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în urma avertizărilor primite de la pensionarii minieri din Valea Jiului și nu numai, caută soluții ca formula/formulele de calcul din viitoarea lege a pensiilor,  care   să nu conducă la scăderea sau stagnarea creșterii pensiilor,  pentru pensionarii care au stagii de cotizare în condiții speciale sau deosebite de muncă.

Pe această temă va exista un contact permanent între MMSS și Sindicatul Muntele.

”Legea 197/2021 a fost cel mai dezbătut subiect, pentru că mulți oameni care au ieșit din sistem pe baza ei s-au trezit acum că au pensiile calculate greșit, iar unii chiar trebuie să dea banii inapoi.

Știm situația, s-a discutat pe Legea 197 foarte mult, domnul senator Cristian Resmeriță mi-a spus-o dinainte de a veni în Valea Jiului și încercăm să găsim soluții astfel încât, situații de genul acesta să nu mai avem. Suntem în proces de reformă pe legea pensiilor, asteptați noua lege și veți vedea că astfel de situații nu vor mai fi posibile”, a declarat ministrul Muncii.

Senatorul Cristian Resmeriță a fost cel care a lansat invitația ministrului Muncii de a veni în Valea Jiului și după întâlnirea pe care a avut-o, este încrezător că pachetul legislativ, care-i poartă numele, va continua.

”Important pentru mine este să rezolvăm problemele oamenilor și, în momentul de față, cea mai mare dorință a lor este ca legile pe care eu le-am facut, pachetul legislativ de pensii, să rămână în vigoare. Este vorba despre 4 legi foarte importante: Legea 221, care a recalculat pensile minerilor din 1990 până în 2010, Legea 135 – pe care ies toți minerii în momentul de față, cu acel coeficient împărțit la 20, și ies cu pensii bune, a-3-a lege este cea care a micșorat stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei care lucrează la exploatările miniere pe închidere și acum, sunt sigur că ați observat, Complexul Energetic este tot pe închidere. Deci, nu numai cei care munceau la Lonea și Lupeni pot sa beneficieze de lege, ci și cei de la Vulcan și Livezeni, pentru că, din păcate, tot Complexul este pe închidere și atunci,  fiecare angajat poate să beneficieze de legea mea. Și, de asemenea, este o lege foarte importantă, ultima pe care am reușit să o adoptăm, este cea  prin care, toată lumea care lucrează în Valea Jiului, dar și în alte zone ale țării,  poate să iasă cu doi  ani de zile mai devreme la pensie, fără să fie penalizată. Și jurnaliștii, și eu, ca parlamentar, profesorii și brutarii, chelnerii și taximetriști, absolut toată lumea, beneficiază de această lege, deci pachetul acesta legislativ îi cuprinde pe absolut toți cei care sunt în câmpul muncii în Valea Jiului, precum și în alte zone ale județului nostru. Și eu cred că este foarte important să îi convingem pe toți, la nivel de București, că trebuie păstrate aceste legi,  care sunt benefice pentru cetățeni”, a  conchis senatorul Cristian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: