Pius Brînzeu, propunere de schimbare a denumirii Spitalului municipal Vulcan

pius brinzeu           Din păcate, dacă întrebi 100 de locuitori ai municipiului Vulcan, cine a fost Pius Brînzeu, peste 90 dintre ei spun că nici măcar nu au auzit de el!

            Este o nedreptate pe care, în calitate de vulcănean şi de om preocupat de şah, am încercat să o îndrept în după-amiaza zilei de duminică, 25 ianuarie 2015. Astfel, în prezenţa primarului Gheorghe Ile, a viceprimarului Cristian Merişanu şi a cca 50 de părinţi şi copii, la Centrul Şansa din Vulcan, am   prezentat un material despre cel care a fost unul dintre cei mai mari chirurgi ai României: Pius Brînzeu.

Azi, 29 ianuarie, am depus la Consiliul Local al Mun. Vulcan propunerea de atribuire Spitalului Municipal Vulcan denumirea de „Pius Brînzeu”.

 

Către,             Consiliul Local al Municipiului Vulcan

 

                                               Domnului Primar

 

            Pius Brînzeu, una dintre cele mai mari personalităţi medicale ale României s-a născut în Vulcan, la 25 ianuarie 1911.

Studiile: În 1928 este absolvent al Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj. După liceu, pleacă în Franţa unde urmează cursurile Facultăţii de Medicină, specializarea Chirurgie (1931, Strasbourg). În 1939, chiar de ziua lui (25 ianuarie) devine Doctor în medicină. Teza lui de doctorat „Contributions l’étude anatomo-clinique des artérites oblitérantes croniques”, admisă de juriu cu menţiunea „Tres Honorable avec Félicitations du Jury”. Mai mult, primeşte premiul „Louis Sencert”, care se acorda o dată la 3 ani pentru cea mai bună lucrare de doctorat în medicină!

            Medicul: În Franţa a fost medic extern (1931-1934) şi intern (1934-1939) la spitale civile din Strasbourg. Între 1938-1939 ajunge şef de clinică adjunct în clinica renumitului Renre Leriche, cel descris de P. Brînzeu ca fiind „primul şi cel mai decisiv dintre meşterii mei”. Pentru activitatea medical desfăşurată în Franţa, i s-a acordat medalia „Le Souvenir Francais” şi medalia de aur de merit „La Renaissance Fran?aise”. În al II-lea Război Mondial, mobilizat ca sublocotenent în Regimentul 13 Călăraşi, a fost medic chirurg în spatele liniei I şi de zonă interioară. Decorat cu „Virtutea Militară”. După întoarcerea în România s-a stablit la Timişoara ocupând posturi importante în sistemul medical din capitala Banatului: medic chirurg secundar la Spitalul de Adulţi (1940-1946), medic primar chirurg la Spitalul de Copii (1958-1959), medic primar chirurg la Spitalul CFR (1959-1964), şeful Clinicii 1 Chirurgie Spitalul Judeţean (1974).

Profesorul: Pius Brînzeu face parte din primul corp profesoral al Institutului Medico – Farmaceutic, viitoarea Universitate de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. În perioada 1945-1958 este conferenţiar, iar din 1965 – profesor de clinică chirurgicală. Timp de 12 ani (1964-1976) Pius Brînzeu este rectorul acestei prestigioasei instituţii de învăţământ superior! Din cauză că tatăl lui era deţinut politic, până în 1964 (când l-a operat pe Emil Bodnăraş) a fost deseori înlăturat sau încadrat cu jumătate de normă, atât medic, cât şi cadru didactic.

Părintele Flebologiei Româneşti: FLEBOLOGIA este ramură a medicinii care se ocupă cu studiul sistemului venos „phlebos” (gr.) – ansamblul vaselor sanguine.

În 1959, la Spitalul CFR Timişoara, Pius Brînzeu înfiinţează Laboratorul de Angiologie şi Limfologie, iar în 1961, Revista Timişoara Medicală publică prima consacrare a unei metode terapeutice originale româneşti a varicelor membrelor inferioare. Ulterior, în prestigioasa revistă „Phlebologie” nr. 19 / 1966, „Metoda incluziei endo-varicoase a firului de catgut” este recunoscută şi consacrată internaţional. Primeşte eponimul „Pius Brînzeu”.

Academicianul: În 1974 Pius Brînzeu este ales membru corespondent, iar din 1990 este membru titular al Academiei Române.

            Iubitorul de şah: Din cauza studiilor medicale nu s-a putut dedica şahului competiţional, dar i-a făcut o excelentă popularizare, în special în rândul tineretului. Între 1952-1989 a fost preşedintele Comisiei Judeţene (Timiş) de Şah. A fost preşedinte de onoare al Federaţiei Române de şah. A contribuit substanţial la organizarea primului Campionat Mondial de Şah pentru copii şi juniori. La Timişoara, în 1988. A redactat publicaţia Şah – Timişoara şi a scris două cărţi despre şah:, „Lupta pentru supremaţie în şah” (coautor) şi „şahul, magie în alb şi negru”. Pius Brînzeu este considerat mentorul şahului timişorean.

Scriitorul: Este autorul a numeroase cărţi cu specific chirurgical: Simţul clinic şi arta diagnosticului, Angiografia în practica medicală, Chirurgie, Dincolo de bisturiu în chirurgie, Regăsirile lui Asclepios, Marile performanţe în chirurgie, Educaţia estetică în chirurgie ş. a. A scris nenumărate articole în publicaţiile de specialitate a prezentat sute de prezentări ştiinţifice la tribunele celor mai înalte foruri şi asociaţii medicale. În cartea „Marile performanţe în chirurgie” – Editura de Vest, 1997 – ilustrul chirurg descrie un fapt unic, atât în istoria şahului, cât şi a chirurgiei: o partidă de şah orb în timpul unei operaţii de apendicită cu anestezie locală! Chirurgul era Pius Brînzeu, şeful Clinicii 1 Chirurgie şi preşedinte de onoare al F.R şah, iar pacientul era Margareta Mureşan, sportiva clubului Medicina Timişoara şi campioană naţională la şah!

            In memoriam: În memoria marelui om, Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie al UMF Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au primit denumirea „Pius Brânzeu”. O stradă din Timişoara îi poartă numele. Anual, în organizarea clubului de şah înfiinţat de marele promotor al şahului, are loc un concursul internaţional de şah – Memorialul „Pius Brânzeu” (prima ediţie în 2003). Este Cetăţean de Onoare al municipiilor Timişoara şi Vulcan. Pius Brânzeu, prin tot ce a făcut, îşi merită pe deplin statutul de reper, de model pentru toţi locuitorii municipiului Vulcan. Cu toate acestea, marele chirurg este cvasinecunoscut în localitatea sa natală.

Având în vedere toate cele prezentate mai sus, vă propun să remediem această nedreptate prin atribuirea denumirii de „Pius Brînzeu” Spitalului Municipal Vulcan. Ceremonia oficială în acest sens ar putea avea loc în jurul zilei de 1 iulie, dată la care, în 2002, ilustrul chirurg a trecut în veşnicie şi în legendă.

Vă mulţumesc!

27.01.2015

Dorel Şchiopu, Preşedinte Secţia de Şah a CS Vulcan

One comment

  1. Adrian spune:

    Spitalul Judetean Timisoara se numeste de anul acesta: Pius Brînzeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: