,,În 2012 am candidat sub sigla USP… noi am fost aleşi pe aceeaşi listă”

Unirea-167     În prima sa conferinţă de presă din 2015, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a abordat două subiecte: unul care viza decizia de acordare a alocaţiei de hrană pentru poliţiştii locali şi la cel de-al doilea şi-a prezentat punctul său de vedere în ceea ce priveşte situaţia migrării consilierilor locali şi a primarilor de la un partid la altul în contextul în care, Curtea Constituţională a declarat ordonanţa dată de guvern ca neconstituţională, migratorii politici fiind puşi în postura de a-şi pierde mandatele. „Am luat decizia de a acorda aceşti bani, alocaţia pentru hrana poliţiştilor locali, conform legii. Vreau să vă spun că efortul bugetar pe anul 2015 pentru Poliţia locală este de 2,3 miliarde lei vechi. Cheltuiala în plus la buget este acum de 2,3 miliarde de lei vechi. Vor primi aceşti bani pentru hrană toţi poliţiştii locali care îndeplinesc condiţiile din lege. E adevărat, cei din Poliţia locală au salarii foarte mici şi cred că aceşti bani sunt bineveniţi. Eu sper ca acest lucru să reprezinte o motivaţie în plus pentru poliţiştii locali în activitatea lor pe care o depun zilnic în folosul comunităţii. Mâine (n.r. joi, 29 ianuarie) în Consiliul local vom intra cu proiectul pentru a se aproba aceste sume”, a precizat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Poliţiştii locali vor beneficia de 24 de lei pe zi, ca şi normă de hrană, aşa cum este precizat în ordonanţa de guvern, aprobată anul trecut. Cel de-al doilea subiect din cadrul conferinţei de presă, a fost cel legat de decizia Curţii Constituţionale, care făcea referire la oug-ul care a permis primarilor şi consilie-rilor să treacă de la un partid la altul. Acest lucru i-a permis şi primarului petroşănean cât şi mai multor consilieri locali să treacă la UNPR.

Iar pentru a-şi justifica într-un fel trecerea, trebuie să facem precizarea că în 2012 actuala echipă care a câştigat alegerile la primăria Petroşani a candidat sub sigla USP. Acest lucru a fost întărit chiar de declaraţia primarului Tiberiu Iacob Ridzi care a spus „Eu vă spun punctul meu de vedere. În acel moment legea era în vigoare, ordonanţa respectivă era în vigoare şi avea putere de lege. Toţi primarii şi consilierii locali au fost de bună-credinţă în momentul în care, au ales să schimbe partidul politic. Aici discuţia poate fi făcută mai largă, însă eu mă refer la nişte aspecte legate de Petroşani, în mod special. Noi am candidat în 2012 sub sigla USP, formată din trei partide politice: PDL, UNPR şi PN}CD. Deci, în mod practic, noi am fost aleşi pe aceeaşi listă. Sigur că vom vedea ce va hotărî şi Parlamentul României, însă cred că, cel puţin la Petroşani, va fi o speţă care va trebui decisă de un judecător, dacă se va pune problema să se ajungă la această fază. Dar repet, din puncul meu de vedere, toţi cei care am candidat pe aceeaşi listă, repet, era o lege în vigoare. Pe de altă parte, ştim cu toţii principiul neretroactivităţii legii, deci o lege nu poate să prevadă pentru trecut decât într-un singur caz, şi aceea este legea penală mai favorabilă, în rest toate legile prevăd pentru viitor. Şi din acest punct de vedere, cred că nici această decizie pe care a luat-o Curtea Constituţională şi hotărârea pe care o va lua Parlamentul nu pot să prevadă, pentru trecut. Asta ca să lămurim situaţia. Extrapolând, cred că mai sunt şi alte cazuri care ar putea fi luate în discuţie, iată vorbim aici de USL, care s-a desfăcut, dar, în 2012 au fost împreună, acolo nu se mai vorbeşte de nimic. Sau să vorbim de orice altă alianţă politică, tot la fel. Acum e o problemă cu primarii, consilierii locali şi judeţeni dar, repet, nici consilierii locali sau judeţeni nu trebuie să aibă niciun fel de repercusiuni din acest punct de vedere, pentru că, repet, atunci exista o lege în vigoare. De acum încolo sunt alţi specialişti care trebuie să-şi spună părerea. Dar, părerea mea este cea pe care tocmai v-am expus-o”.

Angella DUMITRAŞCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: