Cupa Veteranilor de la Straja – schi pe doage de butoi

Sâmbătă, în staţiunea Straja a avut loc cea de-a 51– a ediţie a Cupei Veteranilor

Conform organizatorilor în competiţie s-au înscris în jur de  150 de doritori din mai multe zone ale ţării, dar care participă de ani de zile la această competiţie devenită deja tradiţională în munţii Vâlcan.  Au fost competitori și din Italia și Ungaria.

Cea mai animată probă, care le-a pus la încercare răbdarea şi îndemânarea a fost coborârea pârtiei pe doage, o idee care a fost preluată de la momârlani, care iarna coborau din munte pe doagele de butoi.

„La Straja  se păstrează această tradiţie şi ne bucurăm că am putut oferi şi anul acesta posibilitatea ca, sportivi din toate colţurile ţării, iubitori ai muntelui să concureze pentru cupele, medaliile şi premiile puse în joc.  Aici la noi,  se organizează singura competiţie de slalom pe doage de butoi, această tradiţie pierzându-se în negura timpului. Este o probă amuzantă, apreciată de concurenţii care vor încerca să alunece pe doage. Pentru a-şi menţine echilibrul pe pârtie, direcţia este asigurată cu un băţ, ţinut între picioare. Cel mai ”tânăr” veteran care s-a înscris în competiție a fost domnul Ambruș și un altul de la Cluj de 86 de ani.  Manifestarea a cuprins şi întâlnirea veteranilor competiţiei, prilej cu care s-au depănat amintirile şi momentele frumoase petrecute în anii precedenţi, totul încheindu-se cu o mare petrecere”, a ţinut să declare principalul organizator, Emil Părău.

Cei care au întreținut atmosfera au fost cei din formația etalon a Văii Jiului, Color.

Cupa Veteranilor de la Straja este cea mai longevivă competiţie de schi din România, la care participă concurenţi de la 35 până la 90 de ani, a fost organizată de Asociaţia Pro Straja şi Salvamont Lupeni, cu sprijinul administraţiei publice locale din municipiul Lupeni, cât şi a unor sponsori generoşi, care s-au regăsit pe afişele competiţiei.  Ea încheie șirul evenimentelor și competițiilor sportive din stațiunea hunedoreană Straja.

”Cupa Veteranilor este o competiție  unică în România și mă bucur că am reușit să fim și anul acesta împreună, la aceasta, alături de organizatori, de omul de televiziune Andi Moisescu, care i-a premiat pe concurenți. Făcând o retrospectiva, putem să spunem că am avut un sezon de schi foarte bun, deoarece noi am început producerea zăpezii artificiale încă de la începutul lunii decembrie, apoi, a nins din belșug, în fiecare weekend peste 3000 de turiști au urcat în stațiunea noastră, unde și anul acesta vor continua investițiile. Vreau să-i felicit pe organizatori, dar și pe competitori, deoarece toți participații și susținătorii au putut vedea un adevărat spectacol pe partie”, a ținut să conchidă primarul Lucian Resmeriță.

Cum stratul de zăpadă este încă unul consistent, cei care iubesc sporturile de iarnă, pot petrece pe pârtii timp prețios,  cel puțin încă o lună de zile, iar meteorologii anunță și alte precipitații la munte.

Iar surprizele nu se vor încheia odată cu organizarea CUPEI VETERANILOR.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: