Gândește neconformist la Colegiul Economic Hermes Petroșani

             Proiectul PNRR „Educație prin cultură”, denumit „Gândește neconformist”, depus de Colegiul Economic „Hermes” Petroșani a fost aprobat.

Valoarea proiectului este de 98,924.40 RON. Acest proiect a fost gândit, redactat și propus de d-na prof. Mihaela Ionițoaei, director adjunct al Colegiului Economic „Hermes”.

Activitățile proiectului țintesc să sprijine, să încurajeze și să dezvolte socializarea, comunicarea și încrederea în sine a elevilor, dincolo de educația primită în școală. Proiectul atrage atenția asupra armoniei și frumosului artei, prin activitățile desfășurate în cadrul atelierelor și al taberei, formând așa-numitul „bagaj cultural”, atât de necesar grupului țintă.

Proiectul contribuie la dezvoltarea culturii durabile și consolidarea ecosistemului cultural local. Prin activitățile proiectului, tinerii înscriși vor învăța să reflecteze la propria cultură locală, la cultura altora şi la cultură în general, în special în cadrul atelierelor și al taberei.

Grupul țintă se va familiariza cu ideea de valoare a culturii scrise. Educația culturală îi va face pe aceștia mândri de istoria națională și locală.

Proiectul răspunde la nevoia de educație culturală a copiilor, venind în completarea informațiilor dobândite în școală, prin organizarea de activități educative și interdisciplinare ce familiarizează participanții cu arta scrierii, a editării și a publicării, prin organizarea atelierelor, dar și cu istoria tipării și a confecționării hârtiei, prin organizarea excursiei tematice.

Proiectul generează valoare adăugată atât pentru instituția de învățământ promotoare, cât și pentru grupurile țintă vizate, acesta devenind un exemplu de bună practică în cadrul școlii. Importanța educației prin cultură va fi promovată pe tot parcursul implementării proiectului.

Tinerii implicați în proiect își vor valorifica potențialul creator prin participarea la activități creative în cadrul atelierelor și își vor dezvolta simțul cultural prin aprecierea obiectivelor vizitate în tabără. Beneficiarii proiectului vor avea oportunitatea de a derula schimbul de informații și bune practici, de a-și dezvolta spiritul de competiție și corectitudine, de a crea legături de prietenie care să fie urmate de comunicare și schimb de experiență, dezvoltându-se astfel ca artiști conștienți de valorile proprii și a celor din jur.

Scopul principal al proiectului „Gândește neconformist” este creşterea capacităţii Colegiului Economic „Hermes” Petroșani de a organiza și desfăşura ateliere practice, de a publica revista școlii și de a organiza excursii tematice și activități care promovează manifestarea cultural-artistică inovativă în rândul elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, promovând aceste acțiuni ca premise ale unei educaţii performante.

Scopul secundar al proiectului este de a stimula creativitatea si libera exprimare. Proiectul urmărește dezvoltarea anumitor abilități precum: imaginația, concentrarea, inteligența emotională, limbajul, cogniția, componenta socială, abilitățile practice și simțul artistic, cu ajutorul informațiilor și tehnicilor prezentare, experiențelor trăite din timpul atelierelor desfășurate și din cadrul taberei.

Totodată, prioritățile acestui proiect cultural sunt: protejarea, promovarea și susținerea propunerilor creative. Datorită caracterului social al activităților din cadrul atelierelor și al desfășurării taberei, elevii își dezvoltă abilități de comunicare, își fac prieteni noi și devin mai deschiși în relațiile pe care le au. În același timp, elevii își vor dezvolta inteligența emoțională, pentru că de cele mai multe ori, aceștia își exprimă dorințele sau nemulțumirile într-un mod indirect, prin anumite comportamente sau lucrări practice, iar în acest mod aceștia își pot rezolva chiar anumite tensiuni emoționale prin intermediul acestor activități creative, învățând să-și controleze emoțiile și să le accepte.

Elena DRAGOMIR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: