Vin investitorii germani în Valea Jiului

 În perioada 24-28 aprilie 2023, Camera Germano-Română de Industrie și Comerț (AHK România) în cooperare cu VDMA Mining și asociația profesională pentru minerit străin și activități internaționale (FAB)  vor efectua o călătorie de inițiere în afaceri pentru companii și planificatori germani din sectoarele de schimbare structurală, post-exploatare și revitalizare a fostelor zone miniere, care vor pune accent pe turism,  în România.

Grupul țintă include în special companii care oferă produse și soluții pentru: dezvoltare și planificare; conservare și restaurare; cercetare și dezvoltare privind abordarea consecințelor miniere post închidere; soluții de geomonitorizare a fostelor activități miniere; știința materialelor pentru conservarea și reutilizarea patrimoniului industrial; furnizori de tehnologii durabile în domeniul energiilor regenerabile (de exemplu, soluții de stocare).

Aceștia vor ajunge și în  Valea Jiului.

Iată ce spun reprezentanții AHK :”A fost cea mai mare zonă de exploatare a cărbunelui.

Cea mai mare zonă minieră de cărbune din România, regiunea a beneficiat de know-how german în secolul al XIX-lea când acolo au fost deschise primele mine. Acum,  că ultimele mine sunt pe cale să se închidă, autoritățile încearcă să revitalizeze zona printr-o serie de proiecte,  cu ajutorul fondurilor europene alocate de  Comisia Europene și  Banca Mondială. Economia acestei zone este mono-industrială și bazată pe exploatarea cărbunelui .  Scăderea utilizării acestuia  va duce la închiderea minelor, dar și la depopularea zonei.  În prezent sunt în funcțiune patru mine, dar, în curând, vor trebui închise.  România a prezentat o primă propunere concretă pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030. Strategia de Dezvoltare Economică, Socială și de Mediu a Văii Jiului (2022-2030) urmărește o abordare holistică și vizează transformarea socio-economică a zonei, inclusiv una coerentă și dezvoltarea durabilă a turismului, culturii, sportului și activităților de agrement și prin promovarea producătorilor locali și a oamenilor creativi. Valea Jiului este o regiune din centrul-vestul României în apropierea graniței de vest care are un mare potențial natural turistic și economic.”

Zona reprezintă oportunitate de a investi în ceva viabil concluzionează cei de la  Camera de Comerț și Industrie Româno- Germană.

Ella Schreiber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: