Evenimente la Galeria de Artă „Iosif Tellmann” din Lupeni

     De Ziua Culturii Naționale, la Galeria de Artă Iosif Tellmann din Lupeni a avut loc  vernisajul expoziției de desene a două dintre elevele  de la Liceul Teoretic Mircea Eliade: Voronianu Bianca, din clasa a IX-a A și Elek Iustina Alexandra, din clasa a IX -a D.  A fost o zi încărcată de emoție, atât pentru cele două artiste, cât și pentru toți cei prezenți.

Iar tinerii artiști de la Cenaclul copiilor „Pas cu pas”, la Galeria de Artă „Iosif Tellmann”din Municipiul Lupeni, au prezentat momente de muzică și poezie dedicate zilei „Eminescu” și zilei culturii naționale. La evenimentele găzduite de galeria lupeneană au participat cadre didactice, mici artiști, părinți și susținători ai actului cultural.

Mihai Eminescu a fost probabil unul dintre cei mai compleți oameni de cultură ai României, datorită cunoștințelor sale din domenii diferite – drept, filozofie, literatură, ziaristică, politică, economie. A reușit prin poeziile sale să ridice limba română pe cele mai înalte culmi ale expresivității, căci limba în care ne exprimăm noi astăzi cele mai adânci gânduri, sentimente și năzuințe, este fără îndoială limba eminesciană.

A luptat activ pentru propășirea spirituală și morală a poporului român, a muncit cu penița în mână până la epuizare, pentru a deschide ochii unui popor îndobitocit și ignorant, incapabil să observe că direcția în care țara mergea va afecta viitorul a zeci de generații care vor urma, și nu în ultimul rând, a demonstrat cum nu se putea mai bine că țara noastră trebuie să meargă singură,  pe drumul ei.

”Ziua Națională a Culturii” care îmi oferă o prielnică ocazie de a determina încă o dată rolul culturii în consolidarea spirituală a societății, promovarea și păstrarea valorilor umane și etno-culturale ale neamului nostru. Consemnarea acestei sărbători este prilejuită de marcarea zilei de naștere a marelui poet al neamului, MIHAI EMINESCU, opera căruia este o dovadă a vocației internaționale a culturii noastre. În această zi de o semnificație majoră pentru conștientizarea rolului culturii în societate, cuvintele marelui nostru înaintaș sunt ca niciodată actuale:  „Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură”. Mă bucur că în localitatea noastră activitatea culturală a fost revigorată, avem tineri talentați,  iar ca administrație locală noi susținem mereu astfel de evenimente”, a ținut să  transmită primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: