„Ca mineritul să continue este urgentă nevoie de investiţii”
În cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, Sucursala Divizia Minieră – Punctul de lucru de la Exploatarea Minieră Livezeni, este în curs de punere în funcţie un abataj cu complex mecanizat în panoul 2, stratul 13, blocul IX, acesta va intra în probe tehnolo-gice, iar după remedierea deficienţelor constatate, urmează să fie pus în funcţie, în perioada imediat următoare. Abatajul va avea o producţie de 800 tone /zi, şi va funcţiona pe o perioadă de două luni. La sfârşitul trimestrului I 2015, abatajul complex mecanizat panoul 2 va fi înlocuit ca şi capacitate de producţie de abatajul complex mecanizat panoul 4, stratul 13, blocul IX, cu o producţie zilnică de 1550 tone/zi. Metoda de exploatare folosită este metoda de exploatare a stratelor subţiri sau pachete de strate cu grosimi de 3,5-5m şi înclinare mică (sub 10°) sub tavan natural cu complex mecanizat. Producţia preli-minată a minei Livezeni pentru anul 2014 este de 360.000 tone, iar pentru anul 2015 producţia preliminată va fi de 400.000 tone. Din punct de vedere al calităţii cărbunelui se observă o scădere a conţinutului de cenuşă de la 42,5 % în anul 2014 la 38% în anul 2015 şi o creştere a puterii calorifice de la 3300 kcal/kg la 3800-4000 kcal/kg. Numărul mediu de angajaţi pentru anul 2014 este de 996 persoane, iar numărul mediu de angajaţi pentru anul 2015 va fi de 1060 persoane. În cadrul brigăzii ce va deservi complexul mecanizat panoul 4, vor lucra 110 persoane.
Acest complex mecanizat şi abatajul minei a fost vizitat miercuri, 26 noiembrie a.c. de primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, care din vară a spus că va reveni alături de ortaci să verifice cum se lucrează în stratul 13. După vizită, în abatajul minei a făcut o scurtă declaraţie de presă: „Am promis în luna iunie a.c. că voi reveni la mina Livezeni, să văd cum evoluează lucrul la stratul de cărbune 13, unul dintre cele mai bune straturi de huilă din Valea Jiului. Am făcut acest lucru în cursul acestei zile. Ceea ce au reuşit să facă toţi cei ce sunt implicaţi în acest efort aproape supraomenesc de a recupera complexul mecanizat pe care îl vor repune în funcţiune, este din punctul meu de vedere, extraordinar. Este o muncă titanică, făcută cu multă pasiune şi mult profesionalism. Personal îi apreciez pe toţi în mod egal, atât pe brigadier, cât şi pe conducatorii lor pentru această asumare care, fără nici o exagerare, are dimensiuni eroice. Mai mult de atât, nu se poate face. Riscul la care se expun toţi cei ce lucrează la stratul nr. 13 este mare în fiecare clipă, deoarece stratul 13 este un strat de cărbune cu grad de periculozitate mare în exploatare. Am discutat cu conducerea exploatării şi am văzut la faţa locului cam 90% din ceea ce trebuie făcut acolo. Cred că vor fi gata şi în câteva zile, vor începe să exploateze cărbunele din stratul 13. Le-am vorbit tuturor celor cu care m-am întâlnit şi le-am cerut să pună mai presus de orice efort, de orice asumare, securitatea vieţilor lor. Le-am cerut să fie foarte atenţi, să lucreze cu prudenţă pentru a-şi proteja propriile vieţi, care sunt mai preţioase decât orice performanţă profesională. Recuperarea complexului mecanizat de la stratul 13 este o reuşită. Însă, pentru ca activitatea de producţie să fie eficientă, este nevoie de o investiţie într-un complex mecanizat cu adevărat performant, la parametri tehnici optimi. Reiterez cu această ocazie opinia mea legată de nevoia urgentă de investiţii în mineritul Văii Jiului, implicit la mina Livezeni. Mesajul meu şi al tuturor celor ce sunt cu adevărat interesaţi ca mineritul să continue, a fost şi este acelaşi faţă de toţi cei ce trebuie să îşi asume existenţa nu doar a activităţii miniere, dar şi a tuturor celor ce trăiesc din această activitate şi sper, că aceste mesaje să aibă ecoul necesar la nivelul tuturor celor ce decid soarta mineritului din Valea Jiului”, a ţinut să declare primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Eusebiu Durbacă, adjunct şef sector aeraj din cadrul exploatării miniere a ţinut să precizeze după ieşirea din abataj că „stratul 13 este extrem de important, pentru că, de aici se poate exploata cărbunele încă 50-60 de ani de acum înainte”.
E.M. Livezeni este cuprinsă într-un proces de retehnologizare, urmând să fie puse în funcţiune utilaje de peste nouă milioane de euro. „Minele viabile din Valea Jiului trebuie să-şi continue activitatea, iar E.M Livezeni va deveni cea mai bună mină din zonă”, a conchis primarul peroşănean.
Angella Dumitraşcu
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a intrat în abatajele E.M.
Livezeni este o pagina ziditoare pentru suflet. Mult spor si folos duhovnicesc!