Noi cursuri la Subfiliala de Cruce Roşie Lupeni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   La subfiliala de Cruce Roşie din municipiul Lupeni au început cursuri noi pentru primul ajutor de bază şi de surori de Cruce Roşie.

“Primul curs, cel de prim ajutor de bază se adresează tuturor agenţilor economici, instituţiilor publice care, în conformitate cu Legea 319/2006 au obligaţia să ia primele măsuri necesare pentru acordarea primului ajutor. Ambele cursuri se desfăşoară în cadrul unei instituţii de învăţământ din Lupeni, iar tematica este conformă cu normele Centrului European de Referinţă pentru educaţie în prim ajutor şi a ghidului european privind cursurile de prim ajutor a Federaţiei Internaţionale de Cruce şi Semilună Roşie.

În funcţie şi de cerinţele cursanţilor tematica de pregătire poate fi adaptată în funcţie de situaţiile speciale. În ceea ce priveşte cursul de surori de Cruce Roşie, 188 de doritori au absolvit aceste cursuri, dar ceea ce este deranjant este faptul că acest statut nu este recunoscut în nomenclatorul de profesii şi meserii şi chiar dacă subfiliala lupeneană are acreditare de la M S pentru a acorda îngrijiri la domiciliu persoanelor aflate în nevoi, nu o pot face, deoarece nu există un contract cu cei de la CAS. Este păcat că absolvenţii pleacă din ţară să îngrijească bolnavii altor ţări, când o pot face foarte uşor aici, pe plan local, pentru că, şi noi avem bătrânii şi pacienţii noştri care au nevoie de sprijin. Iar cursurile pe care le-am început de curând vin mai mult în sprijinul celor care vor să înveţe să acorde primul ajutor şi sunt de real folos, pentru că diplomele pe care le oferim sunt recunoscute la nivel internaţional”, a declarat directorul subfilialei, Simona Hîrieaşu.

Lectorii cursurilor sunt: dr. Ana Maria Neagoe, dr. Mariana Mateescu, alte cadre medicale din cadrul Spitalului Muncipal Lupeni unde se desfăşoară şi partea practică, jurişti, etc. (A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: