Este o oportunitate pe care România nu trebuie să o rateze!

      Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Parlamentul European ”reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”, arată rezoluţia.

”Sunt bucuroasă că lupta mea de opt ani din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, dar și în Parlamentul European, astăzi, s-a finalizat cu un vot favorabil intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, cu un un vot a unei mari majorități: 547 voturi pentru și doar 49 de voturi împotrivă. Nu este o favoare făcută României, ci acordarea unui drept restant de 11 ani!”, a  transmis  europarlamentarul Maria Grapini.

”Toți social-democrații au votat pentru aderarea României la spațiul Schengen în timp ce am înregistrat voturi împotrivă și abțineri chiar și de la grupurile Popularilor Europeni (din care fac parte PNL-UDMR-PMP) și Renew (din care fac parte USR-Reper).Partidul Social Democrat a convins întreaga familie politică europeană din care face parte să susțină România, lucru confirmat și prin recenta rezoluție de la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni. Acum este timpul ca celelalte partide politice din România să procedeze la fel,”  a spus și vicepreședintele PES, Vctor Negrescu.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi.

Nivelul de pregătire al Bulgariei și al României în vederea aplicării integrale a acquis-ului Schengen a fost recunoscut în mai multe rânduri de către șefii de stat și de guvern reuniți în cadrul Consiliului, precum și de Comisie și Parlament, cel mai recent în Raportul Comisiei privind starea spațiului Schengen pentru 2022 și în Rezoluția Parlamentului din 8 iulie 2021 referitoare la Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen.

Decizia e, acum, în mâinile Consiliului European, reprezentat de șefii de stat și de guverne ale celor 27 de state membre UE, ceea ce înseamnă, că încă mai avem nevoie de dialog constant și implicare politică,  la cel mai înalt nivel. E o  oportunitate,  pe care România nu trebuie să o rateze.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: