80 de copii au fost violați și aproape 200 de copii, fete și băieți, au fost hărțuiți sau agresați sexual, adulții întreținând relații sexuale cu ei

                 Datele înregistrate până la finalul lunii mai de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române, sunt grave: șase  băieți şi 74 de fetițe au fost violați, cinci  copii au fost hărțuiți sexual, 57 de minori au fost agresați și alți 17 copii au fost corupți sexual.

Un alt fenomen îngrijorător este actul sexual cu un minor, 93 de cazuri fiind depistate în aceste cinci luni.  Copiii nu înțeleg mereu, sau conștientizează târziu că lucrurile prin care trec sunt forme de violență sexuală sau abuzuri. Orice caz trebuie raportat, nu mai este vreme să închidem ochii. Violența sexuală este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și în mod paradoxal, una dintre infracțiunile cel mai puțin raportate și condamnate în România. Din păcate, percepția publică asupra violenței sexuale îndreptate împotriva fetelor minore, în special în unele comunități rurale, nu le ajută pe victime, ci din contră.

E strigător la cer, dar aproape în fiecare zi un minor este violat sau agresat sexual!

Adulții care ar trebui să-i crească, să-i educe și să le facă un rost în viață de fapt,  le lasă acestor copii răni de nevindecat.

”Mă cutremură aceste cifre și le dau exemplu tocmai pentru a înțelege cu toții cât de grav este acest fenomen și de ce nu trebuie încurajată în vreun fel sexualitatea minorilor. Fac un apel către toate persoanele care sunt martore la infracțiuni asupra minorilor să anunțe acest lucru!

Toți românii trebuie să știe că printre infracțiunile care trebuie raportate se numără: abuzul sexual, folosirea unui minor pentru cerșetorie, trimiterea de mesaje către minori care invită la pornografie sau invitarea minorilor sub 16 ani pentru a întreține relații intime. Părinții, colegii și profesorii care sunt martori la aceste abuzuri și nu le declară, riscă pedepse de la șase  luni la doi ani de închisoare.

Ministerul Familiei, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Asociația TRANSCENA, Asociația ANAIS, Centrul FILIA și Asociația GRADO implementează, începând cu luna decembrie 2021, proiectul VioGen – RoJust. Împreună organizăm cursuri de formare pentru aproximativ 900 de poliţişti, cu ajutorul unui grup de judecători, procurori şi avocați, pentru a veni în sprijinul şi pentru a înțelege mai bine suferinţele victimelor. Ne dorim schimbarea mentalităților prin educație şi acces la informații. De foarte multe ori, victimele renunță pe ultima sută de metri, chiar în fața judecătorilor.Pentru persoanele care devin, din nefericire, victime ale unor abuzatori, ministerul gestionează prin ANES o rețea națională de centre regionale de criză, deschise în zece spitale de urgență. Centrele sunt pentru toate victimele, fără discriminare, iar serviciile sunt gratuite. Sunt spații în care victima poate resimți siguranță, protecție și este consiliată. Toate centrele fac parte din proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” și au fost realizate cu sprijinul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, a Direcțiilor Generale de Asistență Socială și cu susținerea Inspectoratului General al Poliției Române”, a ținut să transmită ministrul Gabriela Firea.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: