Mediul economic obstacole și oportunități

               În cadrul proiectelor  pe care le derulează  Maria Grapini, în calitatea sa  de europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului din Parlamentul European  s-a înscris și  conferința  “Mediul economic-obstacole și oportunități”,  adresată în special antreprenorilor români. 

Conferința a adus informații foarte utile cu privire la rolul funcționării pieței interne a Uniunii Europene. Europarlamentarul Maria Grapini i-a a avut ca invitați,  specialiștii de top, în diferite domenii care au prezentat  informații reale și concludente, atât de interes național, cât și european, foarte necesare  mediului economic național

Încă de la începutul intervenției sale, europarlamentarul Maria Grapini a subliniat importanța mass mediei pentru diseminarea informațiilor adresate mediului de afaceri,opiniei publice în general.

”Presa este un segment din viața noastră foarte important din  două privințe:  să se știe ce facem și să se știe corect ceea ce facem. De aceea,  presa trebuie să aibă o prezentare realistă, corectă a faptelor. Fără mass-media nu putem să facem cunoscute aceste informații discutate la conferință, oricât ne-am aduna aici. Este bine să avem mass-media alături de noi ca vehicol de transmitere a informațiilor”, a subliniat Maria Grapini.

Informațiile și ultimele decizii luate la nivelul Parlamentului European si al Comisiei Europene reprezintă motorul dezvoltării socio- economice al unui stat, iar comunicarea, uneori deficitară între organismele intermediare și chiar unele ministere și agenții nu fac decât să îngreuneze, luarea unor decizii optime la nivel instituțional.

”Este o mare nevoie de comunicare, de transmiterea informațiilor economice de la nivel european la nivel național, iar de la nivel național instituțional sau prin alte organizatii profesionale si apoi cetățeanului întreprinzător.(…) Trebuie să fim aproape de oameni și să comunicăm cu ei. Asta este în fișa postului meu de eurodeputată umanistă, să transmit informațiile din Parlamentul European către cetățenii români, să spun cè fac eu acolo și de ce fac? Eu asta fac, inclusiv prin această conferință  Eu sunt un reprezentant al României acolo, în Parlamentul European. Aici, la conferință, avem un segment important din mediul economic, astfel încât, la finalul lucrărilor eu voi putea trimite concluziile instituțiilor abilitate din România, inclusiv celor de la nivelul UE, fiindcă vor fi multe concluzii și de interes european”, a spus celor prezenți europarlamentarul Maria Grapini.

Consultantul politic Sarmiza Andronic a prezentat, alături de eurodeputata Grapini, un studiu referitor la funcționarea pieței interne și posibilitățile de îmbunătățire a funcționării acesteia, din perspectiva României. Rezultatele acestui studio  au fost analizate și comentate  și de cunoscutul analist economic, prof.univ.dr. Nicolae Ţăran, care,  atras un semnal de alarmă vizavi de viitorul sumbru al Uniunii Europene și implicit al României.  Și totuși, în o parte a presei din România și din străinătate  au fost difuzate  și încă se mai difuzează numitele ”semnale de alarmă” prvind un iminent colaps al economiei românești, legând posibilul claps de efectele măsurilor luate în Piața Internă a U.E.

În cadrul conferinței, președinta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, i-a  informat  pe antreprenorii prezenți, cum poate instituția pe care o conduce să ajute la o mai eficientă funcționare  a pieței interne. Iar  secretarul de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, lect. univ. Doina Pârcălabu, a prezentat, la rândul său, o informare pe tema importanței creării unei strategii demografice pentru UE și una pertinentă pentru  România.

Avocatul  Luminița Țundrea a adus  și unele  clarificări în privința protecției consumatorului,  din perspectivă juridică.

Dezbaterile au fost  unele de interes, s-au primit și diseminat informații noi, ideile rezultate putând fi puse, pe viitor, în analiza diverselor foruri europene decizionale, ce pot crea noi perspective de a îmbunătăti mediul economic, pe baza experiențelor  trăite de cei prezenți la conferință. Unele, din păcate, care, încă mai creează probleme în piața națională, în mediul de afaceri. Și aici, de ce să nu le recunoaștem și să le prezentăm: declinul demografic, educația vocațională, fiscalitatea și tot ceea ce derivă de aici, în România avem impozit pe profit mai mic decât în alte state, dar avem cea mai înaltă impozitare a forței de muncă, ceea  ce duce la o încetinire a creșterii salariilor, dar și munca la ”gri” sau chiar la ”negru” și chiar la șomaj voluntar. Un alt factor este protecția socială cu niveluri excesive ale cheltuielilor guvernamentale pentru protecția socială, un nivel ridicat al șomajului voluntar, se diminuează motivația pentru munca și formarea profesională. Este nevoie apoi, de scăderea birocrației nejustificate, prin acoperirea unui risc și creșterea vitezei de transmisie a informațiilor și creșterea transparenței.

Pentru îmbunătățirea funcționării pieței în România trebuie armonizate politic din domeniul economic, fiscal, social, educațional cu Piața U.E, etc.

În mesajul său public  europarlamentarul Maria Grapini încă așteaptă propuneri și idei din partea mediului de afaceri, societății civile pentru  a le  înaința factorilor decizionali la nivel național,  cât și la Bruxelles.

Aceasta consideră că o problemă majoră pentru mediul de afaceri este lipsa forţei de muncă cu diverse calificări, fiind necesare soluţii la nivel naţional de păstrare în ţară a absolvenţilor de liceu.

„Avem o criză a forţei de muncă, una a preţului cerealelor, una a celorlalţi operatori, pentru cei din urmă găsindu-se o soluţie prin Ordonanţa Guvernului din 15 iulie, care acordă granturi producătorilor de produse alimentare între 50.000-250.000 de euro, pentru a-i sprijini în această perioadă. Soluţiile trebuie găsite combinat. Pe de o parte, noi cerem la Uniunea Europeană anumite măsuri, pe de altă parte, la nivel naţional, fiecare ţară îşi găseşte soluţiile”, a conchis  Maria Grapini.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: