Biserica romano catolică din Lupeni își sărbătorește hramul

            Sâmbătă, 16 iulie, în calendarul romano-catolic este sărbătoarea Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel. Biserica catolică din municipiul Lupeni îşi va sărbători hramul. Ea a fost construită între anii 1842-1848, în stil clasicist. Clopotele bisericii au fost aduse din Sibiu în 1927, iar orga datează din 1865 fiind opera lui Mátisfalvi Szocs Sámuel.

În 1852 a început mineritul aici şi acesta a atras specialişti de marcă din întreaga Europă, nu numai din Imperiul Habsburgic de atunci, pentru că, doar specialiştii buni au fost aduşi, nu putea veni oricine, profesia de miner era respectată după 1867. În timpul monarhiei dualiste, mineritul a luat un avânt şi mai mare, avea biserică, o şcoală confesională, care a fost demolată, apoi întreprinderea minieră a construit biserica şi casa parohială mai târziu, în 1918, după Primul Război Mondial. Statutul şcolilor confesionale prevedea construirea unei şcoli unde se învăţa în maghiară, germană şi polonă. A fost însă naţionalizată în 1948. În anul 2000 ne-a fost retrocedată,  iar din  2004 am intrat în posesia comunității romano- catolice. De-a lungul timpului numărul familiilor a devenit din ce în ce mai mic.

Biserica a început să se degradeze continuu. Dar, după 180 de ani, iată că, odată cu venirea noului preot Alexandru Ruști s-a reușit atragerea de fonduri de la secretariatul general pentru culte, de la Consiliul Județean și de la Primăria Lupeni pentru reabilitare și modernizare.

S-au făcut lucrări de amenajări interioare și s-a lucrat la structura principală pentru consolidare, etc.

Se spune că omul sfințește locul, iar acest lucru este vizibil acum în biserica romană catolică din Lupeni. Alături de noul comitet al bisericii  și de enoriași s-a schimbat din temelii imaginea bisericii.

”Repararea pereților laterali din interiorul bisericii a fost finalizată. Acest ajutor financiar actual este de la Ministerul Culturii. Multe înainte bineînțeles cu ajutorul lui Dumnezeu. Pereții nu au fost șlefuiți, vopsiți încă – după cum vedeți, e doar tencuială. Asta se va întâmpla doar când vom putea repara tavanul, astfel încât să putem vopsi întreaga biserică în unanimitate. Pe de altă parte, nu putem porni tavanul până nu înlocuim tot acoperișul. Ajutorul divin este cel mai important – pentru asta trebuie să ne rugăm. Apoi cu ajutorul diverșilor sponsori, contribuții ale membrilor  și  etc. Nu în ultimul rând, este important ca credincioșii să participe la lucrările mai mici, la curățenie, reparații minore și rearanjamente. Și pentru acest lucru ă mulțumesc tuturor!”, a transmis preotul Alexandru Ruști.

Biserica din Lupeni are acum și ceva inedit, un altar care cântărește patru tone, numai blatul altarului a avut 1200 kg.

Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: