Lupeniul și obiectivele sale turistice, incluse pe traseul gastronomiei tradiționale hunedorene

                 Pentru sprijinirea turismului și pentru punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural al zonei VALEA JIULUI, se impune luarea unui set de măsuri care să conducă la dezvoltarea coerentă și durabilă a zonei, realizată cu concursul și implicarea locuitorilor săi.

”Autorităţile locale, indiferent de coloratura politică şi-au cam făcut treaba, au contribuit la dezvoltarea turismului, au făcut proiecte europene, dar acum trebuie să facă şi autorităţile centrale. Trebuie să fim nebuni ca să credem că turismul absoarbe tot ce e de absorbit”,  spunea anul trecut într-o conferință de presă, senatorul Cristian Resmeriță.

Perspectivele dezvoltării turismului în municipiul Lupeni sunt mari. Actualul primar, Lucian Resmeriță consideră că oferta de servicii pentru turiștii care ajung în municipiul Lupeni și  Straja trebuie diversificată.

Au început în acest sens investiții noi, cum ar fi noul bazin de înot de la Agrement, baza sportivă de la Liceul Tehnologic, a fost repus în valoare monumentul Lupeni 29 și Palatul Cultural. Urmează să fie dat în funcțiune  cinematograful local, s-au făcut investiții private în diferite servicii conexe activităților turistice, etc.

Investițiile publice realizate de administrația locală din municipiul Lupeni, în ultimul an cu cei de la Consiliul Județean, dar și cele private,  au avut  un efect pozitiv  în  stațiunea Straja. Colaborarea administrație-investitori privați este și un exemplu de bune-practici și pentru alte zone ale țării.

Fiind dotat cu mijloace de transport pe cablu, Lupeniul este interesant pentru turiștii care vor să ajungă  în această zonă.  Spre satisfacția turiștilor, Straja este o stațiune cu tarife pentru toate buzunarele, în plin proces de dezvoltare.

Straja este promovată de personalități politice și culturale, de  colegii care lucrează în mass media națională și locală, dar, în primul rând, prin  multitudinea de evenimente  care se derulează  în perioada iernii prin competițiile sportive, în cadrul sezonului de schi

Și acum, pe perioada verii prin tabere organizate, animate de miile de copii și tineri veniți din toate colțurile țării, pentru a petrece împreună în aer curat, entuziaști și dornici de aventură.

Să nu uităm nici de evenimentele cultural – religioase care se derulează în stațiune, tradiționalele nedei, tabere de creație și cultură, competițiile sportive internaționale și naționale: Cupa Straja la fotbal, Transylvania Downhill, Trofeul Straja 2022 – a unica etapă din acest sezon a Campionatului Național de Viteză în Coastă, ce va conta atât ca una de coeficient 2,  cât și una de coeficient 1, Maraton Straja, etc.

”Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România, susținerea dezvoltării acestuia poate să aducă beneficii economice importante în comunitățile locale afectate de tranziție justă, în primul rând, prin crearea de noi locuri de muncă, pentru populația disponibilizată din sectoarele de minerit. Conform strategiei pe care noi o avem, vom încuraja investitorii privați să deschidă spații de cazare și de distracție în oraș. Avem o bună colaborare cu cei de la Asociația Pro Straja,  vom încuraja fermierii locali să-și valorifice produsele în oferta culinară a pensiunilor din zonă. Vom pune în valoare tradițiile și obiceiurile oamenilor locului și vom face chiar din istoria municipiului nostru un punct de atracție,  pentru  turiștii care vin în Straja și în Valea Jiului”, spune Lucian Resmeriță.

Cu toate aceste investiții și prin încurajarea localnicilor în implicarea activă în turism, Lucian Resmeriță este convins că dezvoltarea turismului poate deveni un motor principal al economiei locale în anii care vor urma. Iar un prim semnal încurajator este includerea municipiului Lupeni pe  traseul gastronomiei tradiționale Hunedorene – sat Ostrovu Mic (comuna Râu de Mori), sat Șoimuș (comuna Șoimuș), sat Bârsău (comuna Hărău), sat Peșteana (comuna Densuș), municipiul Lupeni, municipiul Petrosani, sat Salașu de Jos (comuna Salașu de Sus).

„Turismul este și trebuie să devină motorul de dezvoltare socio-economică a ITI  Valea Jiului. Împreună cu toți partenerii noștri, care sunt și mai mulți, de la an, la an. Vom face în continuare investițiile, și tot ceea ce este necesar,  pentru a aduce Stațiunea Straja acolo unde îi este locul: printre cele mai bune stațiuni de munte din România și, de ce nu, din sud-estul Europei, inclusiv prin continuarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil, spre Vulcan.  Iar stațiunea  Straja este una în care,  raportul de calitate a serviciilor și prețul plătit pentru acestea este  unul acceptabil pentru toate buzunarele”, a precizat Emil Părău, iniţiatorul evenimentelor şi principalul învestitor din staţiune.

Este pentru prima dată când Consiliul Județean Hunedoara se implică în promovarea micilor producători locali la nivel european. În acest traseu gastronomic au fost incluși producători acreditați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aceasta fiind una dintre condițiile de eligibilitate.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: