Peste 300 de participanți au fost la start, în weekendul trecut, în stațiunea Râușor, la Ștafeta Munților. Această etapă a fost o premieră, competiția fiind organizată în parteneriat cu proaspăt reactivata Federația Română de Turism Sportiv. Astfel, etapa a fost organizată de cei de la Asociația de turism montan „Via-Retezat” în parteneriat cu cei de la Floare de Colt, Brașov.
Trei străjeri din Valea Jiului, de la Lupeni, au participat la această competiție, de unde s-au întors acasă cu rezultate notabile.
Trio-ul a fost compus din Geta Minerița, Denis Cervicescu – 11 ani și Ciprian Ciutre – 15 ani.
”Am hotărât de comun acord că putem să ne înscriem, cu acordul organizatorului, la Elite – considerându-ne bine pregătiți și dornici de a ne autodepăși ca și echipă. De aceea ne-am prezentat primii la testul teoretic, unde am obținut punctaj maxim răspunzând toți corect la toate întrebările într-un minut și 9 secunde, plecând primii pe traseul cel mai lung de orientare turistică, că de…eram elite, dar cum la orientare nu suntem pregătiți, am terminat traseul în peste 2h, motiv pentru care am ajuns să plecăm de pe penultima poziție cu o penalizare uriașă, deși am fi vrut să terminăm cât mai repede, să fim cu energia cât mai sus la cursa următoare... Raidul – atinge Retezatul 15km în 4.41h unde am reușit depășiri peste depășiri, a echipelor family, open și elite, astfel încât, să obținem al doilea timp cel mai rapid din 68 de echipe și peste 300 concurenți, bifând la toate punctele cu arbitrii și fără arbitri, astfel încât, să nu mai atragem penalizări. În aproprierea finish-ului raidului ne-am înscris și la crosul individual de 3 km, unde Cipri a obținut loc 2 open masculin, eu loc 1 open feminin, iar Denis a rezistat eroic cu o rană la picior și a obținut și el locul 19, atenție … după două ore și ceva balaurind prin râpe, copaci, tufe…vreo 6-7 km, apoi 15km (traseul Curioșilor – Saua Ciurila – Valea Stânișorii – Saua Retezat – Vf. Retezat – Vf. Preluce-Valea Vălăreasca-și punctul final Stâna Vălărească), am mai alergat bine cu toții și la cros, apoi direct la cățărare, pe panou în parcul de aventură unde am făcut rezultate nesperat de bune , iar la seară a talentelor echipa Străjerii Campionii cu Cipri Ciutre artistul coordonatorul grupului vocal, am obținut un loc 2 binemeritat. Am avut alături doi luptători… doi eroi… Străjerii mei, care au acumulat de la 7.30 dimineața în jur de 25 km și vreo 9 ore de mișcare continuă, o scurtă pauză după orientare, și cu mici pauze la punctele de orientare, unde trebuia să bifăm pe harta – tabel toate punctele strategice. Vă mulțumesc, eroii mei!”, a ținut să transmită Geta Manolache – Minerița cum este cunoscută printre alergători.
Trofeele puse în joc au fost realizate manual de lupeneanul Adrian Maf, o combinație de lemn, cu piele pirogravate, o siglă sculptată în piele, pictată și cusută.
Felicitări trebuie să primească sponsorii evenimentului, dar și cei implicați în eveniment: Tara Ina, Ghiță Tamaș, Cristina Bucureștean, Carmen Maria, Simona Chivulescu, Alexandra I, Mădălin Tomulete, Mirela Oldvay, Iulian Irimia, Cera Sela, Alice Toros, Marian, Maria Păcurar, Cristiana si Robert Moldovan, Ionut, Bogdan si Margaret, arbitrii de pe Vf Retezat: Ramona, Delia, Răzvan, Dana si Luca Petruți, Calin Păcurar, Didi si neobosita Claudia, precum și trupei de la „Floare de colț” Brașov.
Cea de-a opta ediție a Trofeului Munților va avea loc în Masivul Piatra Craiului, în zona Cabanei Brustureț, comuna Dâmbovicioara. Evenimentul se adresează atât membrilor cluburilor participante în cadrul Campionatului de Turism Sportiv – Ştafeta Munţilor cât şi altor persoane care se vor putea organiza în echipe, participând alături de cluburi, beneficiind de aceleaşi activităţi, ca și până acum.
Angella Dumitrașcu