”Securitatea energetică a reprezentat şi trebuie să reprezinte şi în continuare, condiţia fundamentală a existenţei naţiunii şi statului român”

                  PSD susține categoric politica comunitară privind schimbările climatice, dar în parametri realiști; prin urmare jaloanele PNRR privind închiderea rapidă a capacităților românești de producție a energiei pe bază de cărbune trebuie ajustate, cu atât mai mult cu cât inclusiv Comisia Europeană a transmis că țările membre își pot modifica PNRR-urile pentru a face față crizei energetice.

În contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse, România trebuie să își folosească întreaga capacitate de producție de energie, inclusiv pe bază de cărbune, la fel cum fac și alte state ale UE, unele chiar mai dezvoltate decât țara noastră. PSD îi cere ministrului Energiei Virgil Popescu să reevalueze termenele din proiectul OUG-ul respectiv astfel încât România să aibă răgazul să pună-n funcțiune noi unități de producție a electricității înainte de a le închide pe cele existente.

”Propunerea ministrului Energiei nu are sens în condițiile în care sunt deja multe state membre UE care redeschid capacități de producție pe bază de cărbune. Pentru a respecta și a aplica sancțiunile impuse Federației Ruse trebuie să avem capacitatea de a ne asigura nevoile energetice naționale, inclusiv din sursele care folosesc combustibili fosili.  Înainte de a închide anumite de capacități de producție pe bază de cărbune, trebuie să investim în dezvoltarea unor alte capacități pe bază de energie curată. Întâi să creștem producția de energie verde și abia apoi putem lua în considerare închiderea celor pe bază de cărbune. Am tras în nenumărate rânduri un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul CEH, al exploatărilor miniere. Au închis termocentrala Mintia, acum, aceasta este scoasă, la mezat, la vânzare. Securitatea energetică a reprezentat şi trebuie să reprezinte şi în continuare, condiţia fundamentală a existenţei naţiunii şi statului român şi un obiectiv fundamental al factorilor de decizie guvernamentali, politici, etc. Succesul tranziției energetice depinde de mulți factori: de stat, de consumatori, de mediul privat, dar și de mediul politic. Dacă va înțelege că nu mai trebuie să continue cu politizarea și deprofesionalizarea companiilor. Avem nevoie de oameni competenți care să conducă și  lideri buni să reprezinte interesele  angajaților.  Este nevoie și  de o gândire pragmatică, în legătură cu modul în care să se capitalizeze tranziția energetică.Valea Jiului este cuprinsă acum într-un amplu proiect de tranziție al U.E.  Facem strategii peste strategii, dar ne trebuie și ceva concret, pentru VALEA JIULUI. Iar oportunitățile de atragere de fonduri europene, este mare. Trebuie doar să știm cum să fim eficienți. Pentru asta mă voi lupta  mereu”, a ținut să transmită senatorul Cristian Resmeriță.  

Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare, în bloc, pe data de 15 iulie, licitaţia publică urmând să plece de la un preţ de 91,23 milioane euro, exclusiv TVA. Printre condițiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziționa termocentrala se află și obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29.07.2022, apoi în 12.08.2022 și ulterior în 26.08.2022, în aceleași condiții de preț și locație.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: