”Din păcate, unul din trei copii români este afectat de sărăcie”

Peste 7.500 de sesizări, privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, anunță Inspectoratul General al Poliție Române (IGPR), cu ocazia „Zilei Internaționale a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual”, marcată, astăzi, 25 mai. Specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori.

„În perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani,  2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.

”Ziua de 25 mai este o zi dedicată copiilor dispăruți. Aproape 6.000 de copii români dispar anual de acasă, cei mai mulți dintre ei fiind adolescenți. Pentru mulți, e greu de înțeles ce-i determină pe acești copii să plece de acasă sau din centrele de îngrijire. Datele oficiale ne vorbesc despre: neglijare şi lipsa de supraveghere din partea adulților, conflicte în familie, abuzuri fizice sau emoționale, anturaje nefericite, consumul de droguri sau alcool. Din nefericire, există suficiente cazuri de dispariții și printre copiii lăsați în grija rudelor, când părinții au plecat la muncă în străinătate.  Toate aceste situații sunt grave şi pentru a stopa acest fenomen trebuie să facem tot ce ne stă în putință.  Avem, oficial, peste 12.000 de copii care au ambii părinți departe de casă, într-o altă țară, dar, neoficial, acești copii sunt mai mulți! Am înființat, în premieră în România, o direcție în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse care să se ocupe de susținerea acestor copii. Copiii pleacă de acasă și din cauza lipsurilor. Din păcate, unul din trei copii români, 1,3 milioane, este afectat de sărăcie. “Garanția pentru copii” este una dintre măsurile concrete prin care încercăm prevenirea și combaterea excluziunii sociale. Ne asigurăm că acești copii vor avea acces la educație, sănătate, locuire, alimentație”, a ținut să transmită și ministrul  Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,  Gabriela Firea.

A.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: