Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa şi-o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi-o va mântui. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere.
Fiecare dintre noi ne gândim la viaţa de dincolo. Urcând pe ”Drumul Crucii” din Lupeni putem medita asupra suferinţelor la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre.
Pe umerii Mântuitorului nu apasă numai Crucea, ci apasă mult mai greu păcatele lumii. Iubiţi Creştini! Priviţi cu luare-aminte la cele ce s-au făcut pe Drumul Crucii! Iată cum suferă Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!
Slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem la ziua de astăzi, în care să fim iarăşi împreună spre a-L lăuda pe Dumnezeu şi spre a-L ruga să binecuvânteze locurile acestea, să binecuvânteze viaţa și ţara noastră şi lumea întreagă.
Drumul Crucii reprezintă o reiterare a drumului parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-şi în spate Crucea, şi aminteşte oamenilor măsura dragostei lui Dumnezeu faţă de ei, iar cel mai de preţ răspuns al omului la dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu faţă de el, este tocmai urmarea şi asumarea pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.
Acesta a fost iniţiat acum 23 de ani, de filantropul Emil Părău, după ce s-a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. Este singurul și unicul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota.
PROCESIUNEA RELIGIOASĂ A FOST OFICIATĂ DE NESTOR, EPISCOPUL DEVEI ȘI HUNEDOAREI ȘI UN SOBOR DE PREOȚI.
”În anul 1996, în Straja, la cabana Montana de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena s-au ivit primele semne dumnezeieşti. În interiorul unui bec a apărut, din senin, o cruce. Şi, la un interval scurt de timp a mai apărut o cruce. Am stat de vorbă cu un călugăr care mi-a spus că în aceste locuri sunt sute eroi care au murit în primul Război Mondial, dar, care, nu sunt îngropaţi creştineşte. Şi m-am gândit să ridic o cruce chiar în vârful Straja şi un schit în memoria acestora. O singură dată în an, doar în Vinerea Mare credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi părinţi, care sunt încastrate pe cruce. Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine ca principal organizator, izbăvirea de păcate, deoarece, consider că toţi aceia care participă la refacerea drumului lui Cristos, sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii putem să medităm de asemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi. Ca niște creștini adevărați avem obligația ca la Lupeni să menținem an de an această acțiune ce se desfășoară în Vinerea Patimilor, în semn de aducere aminte la ceea ce a fost, la jertfirea Fiului lui Dumnezeu pe Cruce pentru a ne salva pe noi, oamenii, de la calea cea rea”, a ținut să declare inițiatorul procesiunii, Emil Părău.
Pentru buna desfăşurare a evenimentului, administraţia publică locală împreună cu principalul organizator al pelerinajului religios au mobilizat Jandarmeria, Poliţia, Salvamontul şi voluntarii de la Crucea Roşie, subfiliala Lupeni.
Angella DUMITRAȘCU
Lasă un răspuns