La începutul conferinţei, ministrul delegat pentru energie a făcut referire la dezamăgirile pe care le-a avut în această zi: „Prima dezamăgire a fost că n-am reuşit să intru în subteran de data asta, pentru că cei de la Lupeni mi-au spus că durează minim două ore şi jumătate, şi, din păcate, programul meu era doar de o oră. N-am avut posibilitatea asta, dar am promis că anul acesta vreau să mă întorc şi vreau să intru în subteran, la Lupeni, şi poate şi în altă mină. A doua dezamăgire a fost când am început ziua, şi vine dinspre Bruxelles. Ea constă în faptul că aşteptările pe care le-am avut, în special de la dl. preşedinte Băsescu, au fost că se va bate mai mult şi că Uniunea Europeană nu va adopta o ţintă nouă obligatorie pentru energia regenerabilă. Se pare că lucrurile n-au stat aşa, şi azi noapte, târziu, şefii de stat şi de guvern au adoptat o ţintă nouă în domeniul energiei regenerabile, aceea de creştere a energiei regenerabile la 27%, iar această decizie s-a luat prin consens. Am tot susţinut în guvern până acum că nu e nevoie şi nu e în spiritul Uniunii Europene să existe o astfel de abordare, care creează mari probleme României pe un orizont de timp mai lung, inclusiv funcţionarea în siguranţă a sistemului energetic naţional. Vom vedea, lucrurile vor fi nuanţate în zilele şi săptămânile următoare. Însă este clar că nu e un lucru bun şi vom vedea ce se întâmplă în continuare”, a declarat ministrul Nicolescu.
Cărbunele – componentă a viitoarei strategii energetice!
„Astăzi am prezentat în toate discuţiile purtate concluziile preliminare ale noastre în acest proces de revizuire a strategiei energetice a României. Iar una dintre concluziile preliminare spune că este absolut necesar pentru România ca să păstrăm cărbunele ca şi combustibil primar strategic pentru mix energetic, pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a mixului energetic românesc. Urmează să definitivăm acest act strategic al energeticii, prima parte ar putea fi gata până la sfârşitul lunii octombrie. Ne vom gândi dacă este un moment potrivit şi vom lua o decizie, ţinând cont că spaţiul public este plin acum de emoţii şi de intensitatea dezbaterii politice legate de campania electorală. Iar o astfel de strategie cred că ar trebui adoptată într-un consens foarte larg, nu trebuie să fie o strategie a unui guvern, a unui partid anume, trebuie să fie o strategie a ţării… Momentul nu este foarte potrivit, cred eu, pentru o dezbatere publică. Oricum, voi analiza lucrul acesta şi voi lua o decizie în zilele următoare”.
Extinderea duratei de furnizare a serviciilor de sistem pentru CEH şi CEO
„Am avut discuţii (cu sindicatele – n.r.) în legătură cu excluderea construcţiilor aflate în subteran din categoria construcţiilor speciale. De asemenea, i-am informat pe toţi cei care i-am întâlnit azi asupra faptului că Departamentul de Energie a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, care este în avizaj şi care vizează extinderea duratei de furnizare de către CEH şi CEO a serviciilor de sistem. Era un termen care expira la 1 iulie 2015 şi propunerea noastră este să extindem această dată până la 31 decembrie 2017. O măsură care va ajuta cu siguranţă CEH, dar care va ajuta în aceeaşi măsură, în condiţii de siguranţă, sistemul energetic naţional”.
Discuţii cu cărţile pe faţă la Bruxelles
„De asemenea, mă bucur că în discuţiile pe care le-am avut cu sindicatele şi cu reprezentanţii CEH am hotărât ca împreună să mergem la o întâlnire, pe care am solicitat-o cu cei de la Comisia Europeană şi care urmează să aibă loc pe data de 17 noiembrie la Bruxelles. I-am invitat şi pe reprezentanţii sindicatelor şi pe reprezentanţii managementului, pe dl. prefect, ca să fie cu noi acolo, pentru că va fi o zi când o să discutăm cu cei de la CE numai problematica CEH. Va fi o discuţie cu cărţile pe masă, la care vreau să fie de faţă toată lumea, pentru că noi, ca membri ai UE, avem nişte posibilităţi de a folosi într-un anumit fel mecanismul ajutoarelor de stat şi avem şi nişte obligaţii. Mă bucur că au acceptat această propunere şi îi aştept să ne însoţească, pe noi, cei din guvern, la Bruxelles, în luna noiembrie”.
Penalităţi pentru cei care „bruiază” sistemul
„Am avut o discuţie în legătură cu energia regenerabilă. Şi mi se pare corectă propunerea venită dinspre sindicatele complexului, şi anume că cei care creează dezechilibre în funcţionarea sistemului energetic naţional într-o măsură mai mare să fie penalizaţi. Cum şi faptul ca aceia care ajută la funcţionarea în condiţii bune a sistemului energetic naţional să fie recompensaţi corespunzător. Pentru că nu putem fi în situaţia în care unii creează probleme şi alţii le rezolvă, dar unii au beneficii, iar alţii au numai probleme. Va trebui să găsim o soluţie în acest caz şi m-am angajat că o vom veni cu nişte propuneri în acest sens”.
Mai mult cărbune şi mai mulţi bani pentru mineri
„Le-am comunicat reprezentanţilor sindicatelor miniere speranţa ca ei să îşi crească cât se poate de mult producţia, pe termen scurt, şi dacă vor găsi soluţii împreună cu conducerea societăţii să lucreze mai mult, deci să producă mai mult în săptămânile următoare, pentru ca ei, ca şi societate, să trebuiască să importe mai puţin. Ar fi un lucru bun pentru că noi, ca ţară, nu ne dorim să creştem deficitul comercial al României, trebuie să se producă cât mai mult în România. Şi dacă producţia va corespunde şi din punct de vedere al cerinţelor tehnice de funcţionare a termocentralelor – dacă vor găsi şi o soluţie eficientă (mă refer din punct de vedere financiar pentru faptul că minerii vor lucra mai mult, trebuie a fi şi plătiţi pentru munca prestată) – eu m-aş bucura să aud asta şi i-am încurajat pe cei din sindicate să poarte un dialog pe tema aceasta cu cei din conducerea societăţii”.
Guvernul Ponta pentru minerit în Valea Jiului
„Le-am spus, de asemenea, că suntem foarte preocupaţi, atât eu, cât şi primul ministru Victor Ponta, de minerit şi de Valea Jiului. Este, cred, un avantaj pentru Valea Jiului şi pentru sistemul minier că România este condusă de un prim-ministru care face parte dintr-un colegiu cu profil şi cu activităţi miniere. Premierul cunoaşte foarte bine situaţia şi acest lucru mă ajută mult pe mine, ca ministru, pentru că mă sprijină în cabinet atunci când pot să propun soluţii de ajutor şi sprijin legale pentru minerit şi energie, evident soluţii agreate de legislaţia românească şi cea a Uniunii Europene”.
Căutăm investitori puternici pentru minerit ul Văii
“Legat de problema cu contractul cu chinezii… Contractul a fost negociat, este într-un anumit stadiu. Este o problemă a managementului societăţii. Din punct de vedere al sprijinului guvernamental el există, cum încercăm să dăm şi alte soluţii de sprijin. De altfel, la ultima vizită în SUA cu premierul Victor Ponta, am încercat să sprijinim societatea prin găsirea de potenţiali investitori puternici din mineritul american. Urmează să continuăm aceste discuţii în săptămânile viitoare, deoarece aceşti investitori de care vorbesc au un potenţial financiar absolut remarcabil. Orice putem să atragem ca investiţie în Valea Jiului o vom face. Primarul de la Uricani mă întreba azi dacă încurajăm deschiderea anumitor mine şi i-am spus că va trebui să-i încurajăm desigur. Încurajăm pe toţi cei care doresc să deschidă noi locuri de muncă, deoarece eu cred că este important şi pentru această regiune, dar şi pentru România, ca această resursă primară, numită cărbune, să fie transformată în energie şi apoi valorificată”.
Cărbunele, varianta de siguranţă a sistemului energetic
“Ne aşteptăm la o iarnă plină poate de turbulenţe venite pe calea contextului regional. Din acest motiv, în hotărârea de guvern prin care am stabilit programul de iarnă, am prevăzut o cantitate obligatorie de cărbune care trebuie stocat, care e în linie cu stocul din anii trecuţi, cantitate care se adaugă stocurilor României de păcură, dar şi nivelului de umplere a lacurilor de acumulare – peste media ultimilor ani, care se mai adaugă şi rezervei de gaz natural, care este 2,8 miliarde de metri cubi – cu 1 miliard de metri cubi mai mare decât obligaţia legală stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu. Toate astea pentru că ne dorim ca în cazul în care ne vom confrunta cu o problemă cu gazul natural să fim în situaţia să depăşim cu bine această iarnă fără probleme majore şi ceea ce am garantat public, în repetate rânduri, să fie respectat, indiferent de scenariul care va fi. Vrem ca populaţia României să fie protejată. Mi-aş dori ca minerii să producă cât mai mult cărbune, mi-aş dori să importăm cât mai puţin cărbune – şi le-am spus azi sindicatelor miniere acest lucru (…).”
Lasă un răspuns