Două reclamaţii făcute la Poliţia Municipiului Petroşani au scos la iveală faptul că mai multă aparatură achiziţionată pe proiectul REGIO este nefolosită sau chiar nefuncţională. Acestea, alături de scandalul manipulării concursului pentru ocuparea postului de manager ridică mari semne de întrebare asupra calităţii managementului doctorului Vasilescu, şi, mai ales, asupra interesului pe care autorităţile locale îl manifestă vizavi de situaţia de la Spitalul Petroşani.
Toată suflarea din Valea Jiului a urmărit reclama programului de dezvoltare locală – REGIO, cu apreciatul actor Victor Rebengiuc, despre Ambulatoriul Petroşani, modernizat şi dotat pe acest proiect regional Axa 3 – sănătate, în valoare totală de 18.767.254,96 lei. O clădire modernă, cu mobilier şi aparatură nouă, perla acestora fiind tomograful computerizat.
Reclamaţi la Poliţie, bănuiţi de interese…
Reclama începe cu actorul Rebengiuc la cabinetul ORL, acolo unde aparatura achiziţionată este de fapt veche, nefuncţională. Totul a ieşit la lumină datorită a doi pacienţi, care au reclamat că nu şi-au putut face examenele medicale – unul periodic, cerut de Medicina Muncii şi unul pentru permisul de port armă – din lipsă de… aparatură. Şi pentru că supărarea a fost mare, consultaţia plătită cu 40 lei neputând fi efectuată, s-a stârnit scandal cu acuze de genul: „ne luaţi banii de la gura copiilor”, „ne furaţi pe faţă”, „vă bateţi joc de noi” etc.
La fel s-a întâmplat şi cu un alt cetăţean în vârstă, care avea deficit de auz în proporţie de 70% şi era neapărată nevoie tot de o audiogramă iar doctoral i-a indicat tot cabinetul privat. Asta în condiţiile în care Ambulatoriul Petroşani este cotat la TV ca fiind unul ultramodern, cu aparatură nouă, de ultimă generaţie. Cazul a ajuns la Poliţia Petroşani, pentru că oamenii au făcut reclamaţie convinşi fiind că doctorii direcţionează intenţionat pacienţii către cabinete ORL private.
Poliţia intră pe fir…
Specialiştii de la Poliţie au verificat acuzele aduse de pacienţi, constatând că într-adevăr apartura Ambulatoriului nu este capabilă să efectueze audiograma, aparatului lipsindu-i funcţia de audiometrie vocală. Drept urmare, Poliţia Petroşani a catalogat ca nefondate reclamaţiile, considerând că doctorul a recomandat în mpd corect cabinetul privat, ca o necesitate şi nu ca să-şi umple el buzunarele.
Cum s-a ajuns ca dotarea cabinetului ORL, catalogată ca fiind una modernă în toate declaraţiile echipei manageriale, să fie mai slabă decât a unui cabinet privat?
Reprezentantele primăriei girează calitatea aparaturii
În urmă cu doi ani, două reprezentante ale Primăriei Petroşani amplasau pe holul Policlinicii aparatura pentru cabinetul ORL, aparatură achiziţionată în urma unui referat de necesar întocmit cu alţi circa doi ani în urmă. De precizat că un audiometru costă între 4000 până la 20 mii, chiar 40 de mii de euro, funcţie de calitate, performanţă, producător şi… potenţa cumpărătorului. La fel şi combina ORL, care este de asemenea nefuncţională.
Aparatură de peste 4 milioane de lei bună de casare
„Joi, (4 iulie 2013 – n.n.) am semnat contractele de furnizare pentru mobilier şi aparatură. Lucrările, în total, în toamnă vor fi gata”, a precizat primarul Petroşaniului, anul trecut înainte de finalizarea proiectului.
„O firmă din Bucureşti va furniza echipamenele medicale pentru ambulatoriul de la Petroşani. Administratia locală de la Petroşani a atribuit contractul pentru furnizarea de echipamente medicale aferente ambulatoriului integrat al Spitalului de Urgenţă societăţii bucureştene Cortech Med. Valoarea totală a contractului este de 4.105.000 de lei. Mai multe secţii ale ambulatoriului vor fi dotate cu aparatură medicală. Echipamentele medicale se vor amplasa în cabinete medicale chirurgie, recuperare, urologie, oftalmologie, ORL, anatomie patologică, ortopedie, pediatrie, interne, cardiologie, ginecologie, gastroenterologie, dermatologie, neurologie, radiologie, dializă, laborator clinic. În cadrul contractului, cabinetele ambulatoriului vor fi dotate cu aparaturi medicale de ultimoă generaţie precum ecografe, microscoape, defibrilatoare, dar si multe alte echipamente medicale.”
Managerul SUP recunoaşte că situaţia este mult mai gravă
În replica sa, managerul SUP, Alin Vasilescu spune mai mult decât am investigat noi, adică există aparatură nefolosită pentru că nu există spaţii adecvate sau medici care să o folosească. În ce priveşte audiometrul ORL mult vehiculat, acesta merge dar nu merge.
„Acel adiometru este unul funcţional şi ceea ce nu este ok pentru a-l utiliza, este nevoie de o incintă pentru a-l utiliza… În ce priveşte anumite defecte la aparate, defecte care apar şi personalul de la administrativ ia legătura cu firma furnizoare şi se pun la punct… Există o serie de dispozitive care nu sunt utilizate pentru că nu avem medic… e firesc să stea. De aceea aparatura repartizată cabinetului de urologie nu este utilizată, dar este funcţională” – a declarat Alin Vasilescu, fără a pomeni de combina ORL care nu este nici utilizată nici funcţională.
Management dezastruos pe banii noştri
Până atunci, deşi s-au investit zeci de milioane de lei din bani publici, pacienţii sunt trimişi de la stat la cabinetele private, chiar dacă statutul de asigurat le-ar permite să beneficieze de consultaţii gratuite. Aceasta denotă o lipsă totală de expertiză managerială, aparatură de zeci de milioane de lei zace nefolosită în spaţii inadecvate iar bolnavii aşteaptă în picioare pe coridoare în vreme ce fiecare medic şef de secţie are câte 2-3 cabinete în policlinică. Cu toate acestea, doctorul Vasilescu a câştigat cu notă maximă concursul de manager, urmând a gestiona încă doi ani destinul spitalului. Asta, dacă nu intră între timp în faliment din cauza datoriilor astronomice acumulate în cei patru ani de când Vasilescu „manageriază” acest spital de importanţă majoră pentru toată Valea Jiului.
Ileana FIRŢULESCU
Lasă un răspuns