Peste 3,3 milioane de români vor primi ajutoare prin FEAD

cupoaneMinistrul Muncii, doamna Rovana Plumb, a prezentat, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Acesta este finanţat din „Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane” (FEAD), un fond special creat de Uniunea Europeană pentru acordarea de ajutoare materiale persoanelor defavorizate. Cu această ocazie, ministrul Plumb a anunţat că un număr suplimentar de aproximativ 700.000 persoane vor primi cupoane pentru alimente în cadrul Programului.

Astfel, dacă în 2013 beneficiau doar 2,6 milioane persoane, de acum numărul total va ajunge la peste 3,3 milioane. Diferenţa constă în introducerea printre beneficiari a celor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei. “Programul Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate este o măsură adresată categoriilor vulnerabile, iar vestea bună este că am reuşit să mărim cu aproximativ 700.000 numărul de beneficiari. Pe lângă dublarea sumei de bani şi creşterea numărului de beneficiari, noutatea faţă de anul trecut constă în introducerea unor cupoane prin care se doreşte o informare corectă în privinţa alimentelor primite şi a cantităţii lor”, a declarat Ministrul Muncii.

Până în prezent de acest program beneficiau: familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat; şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precum şi cei care nu mai primesc această indemnizaţie; pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;   persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Este un ajutor important pentru cei care nu au alte resurse de a supravieţui şi noi vrem să le transmitem tot suportul nostru şi asigurarea că ne gândim permanent la formule de a le face traiul mai uşor şi de a le oferi mai multe mecanisme de suport. Pe lângă repararea nedreptăţilor comise de guvernarea trecută, oferim sprijin tot mai mult pentru categoriile vulnerabile”, a mai precizat ministrul.

Cuponul este documentul prin care se va atesta calitatea de beneficiar al pachetului cu alimente de bază prin apartenenţa la grupul ţintă. Cuponul nu are valoare financiară şi va fi prevăzut cu elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea. Cuponul este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, CNP, domiciliul). Cupoanele sunt tipărite de Imprimeria Naţională, iar distribuirea acestora către beneficiarii finali va fi realizată de Poşta Română. Valoarea coşului de alimente (ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate) este de aproximativ 128 lei şi va fi oferit o singură dată pe an. Distribuţia alimentelor va începe după data de 15 noiembrie.

Elena DRAGOMIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: