512 intervenții ale Salvamont Lupeni în 2021

   Serviciul public Salvamont Lupeni a luat fiinţă în anul 1980 şi de-a lungul celor peste 35 de ani de activitate s-a intervenit în  multe de acţiuni de salvare şi funcţionează în conformitate cu legea 755/ 2001, cu HG 77/2003 şi Legii 229/2003.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor Salvamont Lupeni, prin hotărâre de consiliu  s-a aprobat înfiinţarea unui Centrul operaţional Salvamont la fosta popicărie. Aici,  salvamontiştii îşi pot adăposti echipamentul. Conform legii, Serviciul public Salvamont Lupeni are următoarele atribuţii: patrularea preventivă în zona montană din partea nordică a Munţilor Vîlcan între Defileul Jiului, Cumpăna Apelor, Jiu-Cerna şi partea sudică a Retezatului, începând din Curmătura Bucurii.

Aceştia asigură permanenţa în punctele şi refugiile Salvamont, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară, căutarea persoanei dispărute, etc.  Salvamont Lupeni are aptitudinea şi competenţa în a interveni la următoarele accidente montane: canyoning, rafting, salvare speologică, personal specializat în salvare aero, specialişti în acţiunile de salvare în caz de avalanşă, în cazul persoanelor dispărute în zona montană, organizează acţiuni de permanentizare salvare pe zona schiabilă, în speţă Straja şi Retezat, etc.

Iar centrul operaţional care va funcţiona în fosta popicărie va contribui la asigurarea confortului necesar activităţilor din cadrul formaţiunii Salvamont Lupeni

Conform raportului prezentat și pe o pagină  de socializare, cei de la Salvamont Lupeni au intervenit, anul trecut, în 512 intervenții, 385 de cazuri fiind predate echipajelor de la SMURD- Ambulanță.

Creșterea calității serviciilor turistice oferite celor care aleg stațiunea Straja Lupeni ca destinație de vacanță constituie o preocupare permanentă a autorităților publice locale. În acest context se înscrie și informația, extrem de importantă, că Serviciul Public Salvamont Lupeni  care asigură permanența în stațiunea Straja a fost acreditat profesional pentru o perioadă de cinci  ani.

Ca urmare a profesionalismului de care a dat dovadă echipa de salvamontiști la programul național de instruire specifică, dar și ca urmare a investițiilor realizate de Primăria Municipiului Lupeni pentru acest serviciu de salvare montană și, în general, pentru infrastructura de turism din stațiunea Straja, Serviciul Public Salvamont Lupeni a fost acreditat cu două echipe, pentru o perioadă de timp de cinci ani, urmând ca în acest an să fie demarat procesul, de reacreditare.  Ne mândrim cu acest calificativ al salvatorilor montani de la Straja, cu atât mai mult cu cât în prezent, acesta este singurul Serviciu Public Local de Salvamont acreditat din România!”, a precizat primarul Lucian Resmeriță.

”Având în vedere, gradul ridicat de încărcare cu turiști al domeniului schiabil, riscul crescut de producere a avalanșelor, și numărul mare de evenimente ce se înregistrează constant, până la finalul sezonului de iarnă, salvamontiștii vor rămâne zilnic, cu efective dimensionate corespunzator, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și in cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont.

 Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. Apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor  SALVAMONT!”

Angella Dumitrașcu

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: