Echipamente din Termocentrala Mintia se vând la licitație

              Mai multe echipamente ale termocentralei Mintia sunt vândute prin licitație. Este vorba de mai multe echipamente ale unui bloc din cadrul termocentralei de pe Mureș. Peste 6,5 milioane de euro este prețul de pornire al licitației. În cadrul procedurii se mai scot la licitație câte un strung sau mașină de frezat.

Marea majoritate a echipamentelor  sunt echipamente vechi, care niciodată nu au fost puse în funcțiune și au zăcut cu anii în curtea termocentralei.

Se vând  la pachet echipamente Ziomar  – serpentine ZT, arzător cărbune, electromotor VA, rotor CJP, în bloc, situate în incinta S.E. Deva. Lista completă a pachetului se regăsește în caietul de sarcini. Prețul de pornire al licitației este de 6.509.818 euro, exclusiv TVA. Pachet echipamente – strung universal 400mx2000, mașină de frezat dantura FD, strung SNA, etc, Lista completă a pachetului se regăsește în caietul de sarcini. Prețul de pornire al licitației este de 20.686 euro, exclusiv TVA.  Lista completă a pachetului se regăsește în caietul de sarcini.

Totodată la licitație sunt scoase și mai multe apartamente din Deva.

Ziua de 𝟮𝟲 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 va rămâne în istoria județului Hunedoara una dintre cele mai negre pentru că este ziua în care, după 52 de ani de activitate, PNL a pus oficial și definitiv cruce Termocentralei Mintia, unul dintre cele mai importante obiective economice ale județului Hunedoara.

Termocentrala Mintia a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marţi, când energeticienii au ieşit din ultimul şut. Mai mulţi angajaţi s-au adunat în curtea termocentralei pentru a protesta. Printre ei a fost prezent şi liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, care a declarat că ”închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei Virgil Popescu”.

De-a lungul timpului au apărut zvonuri că, pe locul termocentralei Mintia, va fi realizat primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR), cu o capacitate de 462 MW, construit de către Nuclearelectrica (operatorul centralei atomice de la Cernavodă) și americanii de la NuScale (inventatorii tehnologiei ce urmează să se implementeze în România). Costurile adiționale pentru amplasarea reactorului modular la Mintia sunt, însă, prea mari. De exemplu, Transelectrica poate prelua o producție de 1.000 MWh (cât putea produce termocentrala pe huilă), dar proiectul nuclear va avea o capacitate instalată sub jumătate din potențialul transportatorului (462 MW).

În aceste condiții, viitorul energeticii la Mintia este legat de gazele naturale. Poate chiar de gazele naturale din Marea Neagră! Printre cei interesați să preia activele fostei Electrocentrale Deva se numără GSP Power a lui Gabriel Comănescu, Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Iordania și Israel.

Pare că sud coreenii de la BKB, împreună cu General Electric, Hyunday Power Systems şi AKEDA sunt cei mai interesați de preluarea activelor de la Mintia.

Într-o conferință din luna septembrie, de la București, preşedintele BKB Energy, Siwoo Chung, declara că ”sunt pregătiţi să investească 1,3 miliarde de dolari în producţia de energie electrică bazată pe gaze naturale, dar şi în producţia din surse regenerabile”. Potrivit acestuia, sud-coreeni vor să construiască o centrală pe gaze naturale de 800 – 1.000 MW, pregătită şi pentru utilizarea hidrogenului. De asemenea, își propun să folosească depozitele de zgură şi cenuşă închise ale termocentralei pentru construcţia de parcuri fotovoltaice.

”Sperăm ca, în primul trimestru al acestui an, să demarăm licitația pentru vânzarea activelor de la Mintia, după stabilirea obligațiilor de mediu”, a declarat, Anamaria Sanda Nastase, reprezentanta administratorului judiciar al CEH, Expert Insolvență.

Reamintim, activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

În prezent, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Hunedoara este în evaluarea bilanțului de mediu la Mintia. După stabilirea obligațiilor de mediu, adunarea creditorilor CEH trebuie să aprobe modelul și regulamentul de vânzare. ”Ne dorim ca, la licitație, să participe competitori interesați în dezvoltarea investițiilor energetice”, a concluzionat  reprezentantul administratorului judiciar al CEH.

Angella Dumitrașcu

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: